Op de oever van het Lauwersmeer een koppel 'schotse hooglanders'

Vrijdag 14 juli

Volgens de weersverwachting gaat het in de loop van de dag weer hard waaien. We vertrekken daarom in alle vroegte met een lekker zonnetje en een kalme bries over het Lauwersmeer. Aan de zuidkant van het meer wordt het smaller en zien we ‘Schotse Hooglanders’ aan de oever van het meer staan. Wat verder weg zien wij ook een kudde grijze paarden lopen. Het zijn Konikpaarden die hier ook worden ingezet voor de begrazing van het natuurgebied.

Op de oever van het Lauwersmeer een koppel 'schotse hooglanders'
Op de oever van het Lauwersmeer een koppel ‘schotse hooglanders’

Bij Zoutkamp wordt de brug bediend door de post Lauwersmeer. De keersluis staat open. Bij de visserijhaven liggen een heel aantal vissersboten aangemeerd. Het biedt een kleurrijk beeld tegen de vernieuwde kleurige bedrijfsgebouwen. We vervolgen onze tocht over het Reitdiep. Het is hier landelijk met op de oevers veel akkerbouw. Het water slingert zich door het landschap.

De visserijhaven van Zoutkamp
De visserijhaven van Zoutkamp

Bij Lammerburen of Electra ligt een groot gemaal genaamd ‘De Waterwolf’. Het is in 1920 in gebruik genomen en is vanaf de bouw elektrisch aangedreven. Verschillende bruggen moeten voor ons draaien. Ze worden allemaal op afstand bediend. Na de Platvoetbrug gaan wij bakboord het Van Starckenborgkanaal op. Het slechte weer heeft ons inmiddels ingehaald. Het is flink gaan regenen. Ik trek mijn regenpak aan en haal een jas voor Adri. We moeten nog een keer schutten bij de Oostersluis van Groningen. Een paar vrachtboten en vier plezierbootjes liggen voor de sluis te wachten. Als eerste gaat een leeg vrachtschip naar binnen gevolgd door een boot met zand. Nu kan er geen vrachtboot meer bij en de pleziervaart mag naast de geladen boot gaan liggen. In de druipende regen maken wij vast en schutten we omhoog. De sluismeester meldt dat de pleziervaart voor de geladen vrachtboot mag uitvaren. Daar zijn we blij mee.

 

Het gemaal 'De Waterwolf' bij het gehucht 'Electra'
Het gemaal ‘De Waterwolf’ bij het gehucht ‘Electra’
Langs het Reitdiep zijn veel agrarische bedrijven
Langs het Reitdiep zijn veel agrarische bedrijven
Gekken bekken trekkers langs het Reitdiep
Gekken bekken trekkers langs het Reitdiep

De kade in de Oosterhaven heeft nog voldoende plaats voor ons als wij even later onder de brug door de haven invaren. De vrouwelijke havenmeester is er met haar toeter snel bij en pakt een nat touw aan om door de ring in de kade te halen. We sluiten netjes aan zodat er nog een paar boten voor ons kunnen aanmeren. Adri gaat bij de Watersportwinkel het havengeld betalen. Voor drie overnachtingen betalen we € 77,- inclusief stroom en water. Niet goedkoop maar je ligt wel in de binnenstad van Groningen. Ik haal met de rugzak op nog een paar boodschappen voor het avondeten en doe de brieven op de post. Het is de rest van de dag regenachtig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *