Woensdag 2 mei 2012
Om 10.15 uur draait brug ‘De Punt’ zodat wij weer verder kunnen. Na 5 km. passeren wij Haren. Aan bakboordzijde zien wij een natuurgebied met het Paterswoldse Meer waar veel wordt gewandeld. Inmiddels varen wij in de provinciehoofdstad Groningen waar de roeiboten ons aan beide zijden passeren. Bij de Julianabrug moeten wij een poosje wachten tot het verkeer op de A7 wat rustiger wordt. De fietsbrug die achter de autobrug ligt draait ook meteen. Het is zonnig en de bruggen draaien meestal redelijk snel. In de singel van de oude binnenstad moeten wij voor de Emmabrug wachten tot na de lunchpauze van de brugwachter. Om 12.50 uur gaat de brug weer draaien voor ons en een grote zeilboot die achter ons aankomt. Wij varen langs het centraal station van Groningen en het Groninger Museum. Bij de Oosterkade meren wij om 13.15 uur aan op aanwijzen van de vrouwelijke havenmeester Christa. Op de kade liggen grote ringen waar wij de landvasten door kunnen halen. Dit gedeelte is gereserveerd voor boten langer dan 12 meter. In de palen in de kade vinden wij de aansluiting voor de walstroom waar wij kunnen inpluggen. Het aanbod is 10 Ampère. ’s Middags een lijn aangepakt van ‘De Brasseur’ uit Rotterdam. Aan het einde van de dag ligt de kade vol en komt er nog een boot van de KNMC uit Woudsend langszij.

Donderdag 3 mei 2012
De dynamo is nog niet klaar. Fred Bulk komt zaterdag langs. Dit geeft ons de gelegenheid om Groningen te verkennen. Op de fiets een rondje gereden door de binnenstad en bij het VVV een boekje gehaald met de bezienswaardigheden en een plattegrond. Het is vandaag koud en guur en het nodigt niet uit om lang buiten te zijn. ’s Avonds krijgen wij een neefje op visite. Hij is 4ejaars student werktuigbouwkunde. Ondanks zijn achterstand met leren breekt hij er toch even tussenuit om zijn oom en tante te bezoeken. Het was gezellig en uitzonderlijk om hem een avondje alleen te spreken.

Vrijdag 4 mei 2012

De auto van Greenwheels staat praktisch naast de boot op de kade. Omdat er in het noorden niet zoveel auto’s van deze organisatie staan maken wij van de gelegenheid gebruik om heen en weer naar Reeuwijk te gaan om onze ouders te bezoeken. Wij hebben gereserveerd van 8.00 tot 21.00 uur. Voor vertrek ontdekken wij een schade aan de auto. Deze moet eerst worden gemeld aan de centrale, die geven ons een schadenummer door, wat wij op het schadeformulier invullen. Een halfuur later dan gepland kunnen wij vertrekken. Het eerste uur wordt niet in rekening gebracht door Greenwheels. Om 11.00 zijn wij op de Winterdijk in Gouda. Onder het genot van een kopje koffie kletsen wij weer bij. Na de maaltijd gaan wij even thuis aan om de post op te halen en de plantjes water te geven. Daarna mijn moeder bezocht. Om 17.00 uur weer vertrokken. Met een tussenstop bij de Sluipwijkse kerk en restaurant Hajé in de polder komen wij 7 minuten voor negen uur weer op het uitgiftepunt aan.

Zaterdag 5 mei 2012
Wij halen de boodschappen aan boord. Om 11.00 uur komt Fred Bulk met de nieuwe dynamo. Voor de lunch wordt de oude er eerst uitgesleuteld. Na de lunch wordt de nieuwe dynamo gemonteerd. Om 14.00 uur is de klus geklaard. Tijdens de koffie draait de motor om te controleren of het allemaal werkt. Helaas de accu’s worden geladen door de walstroom en door de generator maar niet door de dynamo op de bakboordmotor. Er wordt druk gezocht naar de oorzaak van dit probleem. Alles wordt doorgemeten en gecontroleerd. Om 18.00 uur is het nog steeds niets gevonden. Conclusie; de nieuwe dynamo is defect. Fred sleutelt de nieuwe dynamo er weer uit en keert terug naar huis. Maandag gaat hij terug naar de leverancier.

Zondag 6 mei 2012
Om 9.30 uur begint er een dienst van de Hervormde gemeente van Groningen in de Martinikerk. Wim van Beek bespeelt het orgel en de dominee heeft zich ziek gemeld. We hebben ‘priksleeën’, ik bedoel preeklezen. Na de dienst op het achterdek koffie gedronken in de zon. ‘s Middags verdween het zonnetje en werd het koud en guur. Met de jas aan een rondje binnenstad gelopen om foto’s te maken. Adri had last van pijnlijke spieren van zaterdag en is een paar uur naar bed gegaan.

Afbeelding Noordsingel Groningen
De Noordersingel vol met verbouwde oude beroepsschepen
Afbeelding peerd van ome Loek
Het peerd van ome Loek voor het centraal station

Maandag 7 mei 2012
Gestart met week 4 van mijn hardlooptraining; 5 minuten hardlopen en 1,5 minuut wandelen en dat 4 keer achter elkaar. Het valt nog niet helemaal mee, maar we houden vol. Omdat we goede walstroom hebben draai ik nog een paar wassen. In het zonnetje is het zo droog. Om 14.15 uur komt Fred Bulk weer op de boot. De dynamo was goed, bleek uit de test. Het probleem zat hem in een relais. Daar had hij een aantal nieuwe voor meegenomen. Opnieuw dook hij samen met Adri de machinekamer in om voor de tweede maal de dynamo te monteren. Het nieuwe relais werd ook gelijk gemonteerd. Motor gestart ter controle en de dynamo begon de accu te laden. Probleem verholpen. Wat een tegenslag. We baalden er behoorlijk van. Maar we zijn wel heel blij met de goede service van Fred Bulk van Jachthaven “De Nieuwe Haven” uit Woubrugge. Na het avondeten hebben wij de fietsjes gebruikt om naar een gospelconcert te gaan in de Baptistenkerk aan de Friesestraatweg. Dit concert was georganiseerd door de christelijke studentenvereniging “De Navigators” waar onze neef bij aangesloten is. Het was een gospelkoor uit Enschede. De kwaliteit van de muziek was redelijk maar erg luid. Daardoor kwam het naar onze mening niet helemaal tot zijn recht. In de pauze zijn wij naar de boot teruggekeerd ook vanwege het feit dat wij geen verlichting op de fiets hadden en het nog een flink eind fietsen was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *