Donderdag 13 augustus 2014
Ons reisdoel vandaag is Haastrecht. Wij vertrekken als één van de laatste boten uit Montfoort rond 10 uur. Het is mooi bewolkt weer. Prachtige wolken met veel blauw er tussen. De Hollandse IJssel slingert zich door de weilanden. We komen door landelijke buurtschappen Snelrewaard en Willeskop. We varen langzaam want het is nog steeds erg smal en we hebben soms te maken met onoverzichtelijke bochten. Een enkele tegenligger moeten we voorzichtig passeren. Overhangende bomen maken het water op punten extra smal. We krijgen vlak onder Oudewater nog een stortbui. De ruitenwissers hebben flink werk om een beetje zicht te verschaffen.

Stremming bij de Cosijnbrug in Oudewater.
Stremming bij de Cosijnbrug in Oudewater.

Als wij Oudewater invaren om 11 uur staan de lichten bij de Cosijnbrug op dubbel rood. De brug wordt dus niet bediend. We meren aan bij de wachtplaats voor de brug. Adri loopt naar de brugwachter om te informeren wat er aan de hand is. De brug was vanzelf naar beneden gegaan en kan nu niet meer helemaal dicht. Fietsers en automobilisten mogen nog wel passeren maar moeten heel voorzichtig over de drempel van het brugdek.  In de stad liggen ook nog verschillende boten die de stad uit willen maar niet kunnen. Hoelang het allemaal gaat duren voor de brug weer open kan is niet te zeggen. Een monteur verschijnt ten tonele en verschillende mensen van de gemeente en van Rijkswaterstaat staan mee te kijken. We laten de hond uit en eten een boterham in de tussentijd. Achter ons zijn een aantal boten verzameld die ook niet onder de brug door kunnen. We genieten van het uitzicht op de mooie kerktoren die om het half uur het klokkenspel laat horen en blijven op de boot. Om 14.00 uur is het probleem opgelost en draait de brug omhoog. De schepen die in de stad liggen kunnen uitvaren. Het is een hele uittocht van allerlei boten, groot en klein. Daarna gaat de brug weer dicht om het verkeer op het land te laten passeren. Dan zijn wij aan de beurt. De tweede brug in Oudewater wordt bedient door een brugwachter met een klompje. Wij moeten € 4,50 afrekenen voor het passeren van twee bruggen.  Wij varen nu aan de kop van een konvooi boten.

Vooraan in het konvooi van schepen verlaten wij Oudewater.
Vooraan in het konvooi van schepen verlaten wij Oudewater.

Bij Hekendorp staat het licht op groen bij de automatische fietsbrug. Een fietser staat echter al te wachten om over te steken. Wij varen door de opening en merken dat de boot achter ons flink in de ankers moet voor het rode licht. De brug schuift achter ons dicht.

De Goejanverwellesluis in Hekendorp schut naar de Dubbele Wiericke
De Goejanverwellesluis in Hekendorp schut naar de Dubbele Wiericke

We lopen uit op het konvooi en kunnen even later op ons gemak aanmeren in Haastrecht aan de kade voor de brug. Het is inmiddels weer helemaal opgeknapt met het weer. Het zonnetje en de wind heeft de boot weer snel opgedroogd. Aan het einde van de middag lopen wij naar ons favoriete restaurant in Haastrecht; De IJsselborgh. Henk maakt een heerlijke 3-gangen menu voor ons klaar met een wijntje en een fles water rekenen we na afloop € 50,- af.
’s Avonds komt Bert op visite. Hij brengt eieren, andijvie, krulsla en een komkommer mee dus de komende dagen hebben wij ook weer te eten.

Het klooster tussen Haastrecht en Hekendorp van de paters passionisten.
Het klooster tussen Haastrecht en Hekendorp van de paters passionisten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *