De invaart bij het Haringvliet van het Kanaal naar Middelharnis

Maandag 07 mei

 Van Hellevoetsluis via de Haringvlietdam naar Middelharnis

We hebben ons voorgenomen om uiterlijk 11.00 uur te gaan varen. Dat geeft ons nog de gelegenheid om wat dingen aan boord te regelen. De watertank moet weer worden gevuld. Adri legt de slang uit om acht uur. We hebben een kleine duizend liter nodig. Gelukkig staat er goed druk op het water en na een uurtje is de tank vol. In de tussentijd ga ik nog even op de fiets wat boodschappen halen voor het eten van de komende dagen. Bij terugkomst is de waterslang alweer opgeruimd en zetten we de fiets meteen aan boord. Ik werk het strijkgoed weg en om half tien kunnen we vertrekken. In plaats van bakboord uit te gaan stuurt de schipper stuurboord richting de Haringvlietdam. We hebben de tijd en we kunnen de dam vanaf het water goed bekijken. Het is prachtig weer en we hebben weinig wind. Aan de kant van Voorne-Putten liggen nog enkele boten voor anker. Zij hebben de nacht op het water doorgebracht. Voor de dam ligt een rij gele boeien waar we niet voorbij gaan. We zien ongeveer bij het midden van de dam twee schuiven omhoog staan aan de kant van het Haringvliet. Aan de kant van de Noordzee zijn de schuiven naar beneden. Door de opening zien we een zeilboot op de Noordzee. We hebben het idee dat er onderhoud wordt gedaan aan de schuif want er staat een hoogwerker met een busje op de dam. De afstand is nog te groot om het goed te beoordelen.

Twee schuiven van de Haringvlietdam staan omhoog aan de binnenkant
Twee schuiven van de Haringvlietdam staan omhoog aan de binnenkant

Op de zuidoever van het Haringvliet is de doorgang naar de sluis, de Goerese sluis om naar zee te gaan. De visserijhaven van Stellendam komt dan eerst en dan krijg je de grote jachthaven. Het plaatsje Stellendam is nog een eind landinwaarts en voor ons niet zichtbaar. We volgen de kust van Goeree-Overflakee terug naar het oosten. Het vaarwater is hier overal diep genoeg. Ter hoogte van de Slijkplaat en Middelharnis is het weer even oppassen. Hier zijn weer een aantal ondiepten. Bij de ingang van het kanaal naar Middelharnis is een kleine loswal waar een zandzuiger zijn lading aan wal brengt. De Keersluis of afwateringssluis staat zoals gewoonlijk open. De fietsbrug is zojuist weer weggerold. Fietsers kunnen deze brug bedienen als ze bij de sluis willen oversteken. Langs het kanaal is wat bedrijvigheid gerelateerd aan de watersport. Een zeilmakerij, een mastenmakerij en ook wat scheepswerven. Vlak voor Middelharnis zijn aan beide kanten van het kanaal aanlegsteigers. In verband met de hond gaan we aan een stukje kade leggen. Deze is ongeveer net zo hoog als de boot en dan hoeft zij niet zo te springen om aan boord te komen. Een dwarsbalk voor de meerpalen zorgt er voor dat we nu echter wat ver bij de kant vandaan liggen. De hond vind het eng om er over te springen. De kade is breed en we leggen voor haar de loopplank uit. Vanaf het achterdek kan ze nu zo de kant op lopen.

De sluis bij Middelharnis staat bijna altijd open
De sluis bij Middelharnis staat bijna altijd open

Na de lunch gaat Adri het havengeld betalen. We bellen met onze nicht en neef Jolanda en John die hier wonen dat we zijn aangekomen. Morgenavond gaan we bij ze langs.

We hebben hier een lekkere rustige plek om te liggen. Aan de overkant van de dijk ligt het park Henesseroord van de zorginstelling Zuidwester waar mensen met een handicap kunnen wonen of verblijven. Je kunt door het park wandelen. Allerlei boerderijdieren lopen er. Ik zie ezeltjes en een bijzonder schapenras met lammeren. Ik hoor ook pauwen schreeuwen maar kan ze nog niet ontdekken. Op de terrassen bij de huizen staan verschillende mensen in rolstoelen in de schaduw van de bomen. Een plattegrond van het park vermeldt dat er verschillende wooneenheden zijn, een dagbesteding en een boerderij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *