Twee leeuwen houden het wapen van de stad Harlingen vast bij de Grote Sluis in het centrum

Vrijdag 1 juli
Het waait hard vandaag en de zon laat zich niet zien als wij achteruit varend de ‘Kromme Gracht’ uit pruttelen en onze weg vervolgen op het Harinxmakanaal. We zien eerst Midlum en daarna een aantal scheepswerven en industrie op de oever voor wij bakboord de Franekertrekvaart op draaien en bij de eerste brug moeten bellen met de havendienst voor een brugbediening. Waren wij rechtdoor gevaren op het Harinxmakanaal dan waren wij uitgekomen bij de Tsjerk Hiddessluizen naar de Waddenzee. Het is inmiddels een beetje gaan miezeren terwijl we tien minuten wachten op een brugwachter. Op de fiets komt hij aanrijden en bedient de brug. De Franekertrekvaart is niet breed en aan beide oevers zijn bootjes afgemeerd. We bereiken de binnenstad komen in een kom met drie bruggen. We draaien haaks naar bakboord om de brug naar de ‘zuidoostersingel’ door te varen. Daar kunnen we een plekje uitzoeken om aan te meren. We laten een grijs spoor na in het water. Na de bocht draaien we de boot en meren aan voor een steiger met roeiboten en een oranje reddingsboot. We kunnen niet zo makkelijk aan de kant komen want het is niet diep. We moeten de landvasten door ringen halen dus ik moet van de boot af om vast te maken. Even later liggen we toch keurig tegen de schoeiing en pluggen we de walstroom in. Ze werken hier met muntpalen.

Passanten in de Zuidoostersingel in Harlingen
Passanten in de Zuidoostersingel in Harlingen

’s Middags gaan we de stad in. In de zuidelijke hoek van de binnenstad is er nogal wat stadsvernieuwing geweest. De Grote kerk, die zich in dit deel van de stad bevind, is gebouwd op een terp en steekt flink boven de omgeving uit. We komen midden in de stad weer water tegen. De Grote Sluis verbindt de Rommelhaven met de Noorderhaven waar getijdenwater is en de bootjes aan drijvende steigers liggen. Aan de Noorderhaven staat het Stadhuis van Harlingen. Mooie panden staan hier langs het water. De Noorderhaven mondt uit in de Oude Buitenhaven waar nu een aantal zeilklippers liggen aangemeerd. Aan de buitenzijde is de Waddenpromenade en vertrekt de veerdienst Terschelling/Vlieland. We kijken een poosje naar de bedrijvigheid om ons heen. Mensen komen met de trein naar Station Harlingen Haven lopen de brug over en kunnen bijna gelijk de loopbrug op naar de veerpont. De Friesland komt aan en de Vlieland vertrekt als wij staan te kijken.

Aankomst en vertrek van de veerdienst Terschelling/Vlieland op de Waddenpromenade in Harlingen
Aankomst en vertrek van de veerdienst Terschelling/Vlieland op de Waddenpromenade in Harlingen
Bagagewagens op de Waddenpromenade voor de veerdienst Terschelling/Vlieland
Bagagewagens op de Waddenpromenade voor de veerdienst Terschelling/Vlieland
De St.Michaëlskerk aan de Zuiderhaven van Harlingen
De St.Michaëlskerk aan de Zuiderhaven van Harlingen

Het is nog steeds niet best met de weersomstandigheden. Het waait erg hard en het begint opnieuw te regenen. Op het havenplein gaan wij bij een pannenkoekenrestaurant schuilen en gebruiken er een kopje koffie. Het is er gezellig en de poffertjes en pannenkoeken worden in het midden van het restaurant gebakken. De meeste tafeltjes zijn bezet met mensen die zich nog tegoed doen aan een late lunch. Na de koffie is het weer droog en langs de andere kant van de stad langs het water van de Zuiderhaven keren wij weer terug naar de boot. In de Zuiderhaven liggen veel grote zeilklippers. De Sint-Michaëlskerk domineert het silhouet van de bebouwing aan de waterkant. Ik ben moe geworden van de reis en de harde wind. Tegen de avond klaart het weer op en zien we de zon nog even.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *