Het Frans Halsmuseum aan de markt in Haarlem

Donderdag 30 mei 2019

Wilhelminakerk Haarlem

Vandaag is het Hemelvaartsdag en we willen dit graag vieren door naar de kerkdienst te gaan in de Bavo van Haarlem. Maar hoe we ook zoeken op het internet. Vandaag is er geen dienst in de Bavo. Op de Gedempte Oudegracht is er wel een dienst in de Nederlands Gereformeerde Kerk. Zij hebben hun diensten in de Wilhelminakerk en daar loop ik om half tien naar toe voor de dienst die om tien uur begint.

De Wilhelminakerk aan de Gedempte Oudegracht in Haarlem
De Wilhelminakerk aan de Gedempte Oudegracht in Haarlem

De Wilhelminakerk staat schuin tegenover het oude monumentale gebouw van de V&D van Haarlem. Het kerkgebouw heeft een kruisvorm. Het portaal is van glas en biedt een open doorzicht de kerk in. Als ik tussen de gemeenteleden een plekje opzoek word ik vriendelijk verwelkomd door een echtpaar achter mij. We praten wat voor de dienst begint. De gemeente heeft bewust de kerk open tijdens de dienst zodat gasten op ieder tijdstip kunnen binnenlopen. De eigen predikant dominee Jan Mudde gaat deze morgen voor. De liturgie wordt door twee beamers op de muur naast de preekstoel geprojecteerd. Boven de preekstoel staat een oud orgel in een nis. Deze wordt niet meer gebruikt. In de tegenover liggende nis van de kerk staat een groot nieuw orgel. Dit is afkomstig uit de voormalige Hervormde Mathenesserkerk in Rotterdam-West. Het is een elektro-pneumatisch orgel van de fa. J. de Koff en zoon te Utrecht. Ik heb samen met deze gemeente een fijne dienst. Na de dienst is er nog koffiedrinken maar ik ga meteen weer terug naar de boot waar Adri op mij wacht.

Het orgel in de Wilhelminakerk van Haarlem
Het orgel in de Wilhelminakerk van Haarlem
V&D Warenhuis, Haarlem

Adri baalt dat hij vanwege zijn lichamelijke ongemakken niet kan doen wat hij graag zou willen. Na de koffie gaan we ondanks Adri zijn zere rug en benen toch maar de stad in om de zinnen wat te verzetten. We lopen naar de grote Bavo waar de straten al vol met mensen lopen. De meeste winkels zijn vandaag gewoon open. Ook op het water is het een gaan en komen van boten en sloepen. Wij kijken wat rond in de stad en besluiten om in het oude bedrijfspand van V&D waar nu Hudsons Bay een warenhuis heeft te gaan kijken of we daar boven kunnnen lunchen. Blijkt dat ‘La Place’ daar nog steeds een lunchroom exploiteert. We nemen de lift naar boven en vinden een tafeltje voor het raam. Vanhier hebben we een prachtig uitzicht over de oude stad. Vanaf het terras neem ik wat foto’s van de omgeving. We gebruiken een lekker saucijzenbroodje en een bakje huisgemaakte frieten. Het oude warenhuis is prachtig om de zien. In de periode 1930-1934 is dit gebouwd naar ontwerp van de architect J.Kuijt voor de winkelketen Vroom en Dreesman. Het warenhuis is een mengvorm van Amsterdamse School, Art Déco en Nieuwe Zakelijkheid. Opgetrokken van gele bakstenen en heel veel glas in lood toegepast. Na de lunch scharrelen we weer terug naar de boot waar we de rest van de dag doorbrengen.

Dakterras van het voormalige V&D warenhuis in Haarlem
Dakterras van het voormalige V&D warenhuis in Haarlem
Overzicht van het centrum van Haarlem met de Bavo
Overzicht van het centrum van Haarlem met de Bavo
Het monumentale warenhuis in Haarlem
Het monumentale warenhuis in Haarlem
Insluiper uit Litouwen

’s Avonds zitten wij om half elf nog wat televisie te kijken. Adri hoort de rits van de tent op het achterdek en gaat kijken wie daar aan boord ik gekomen. Op de bank op het achterdek zit een man met een Slavisch uiterlijk. “Wat doet u hier” hoor ik Adri vragen. In het Engels antwoordt de man dat hij geen paspoort heeft en geen geld. Hij wil bij ons op de bank slapen. Een geur van alcohol en wiet hangt om de man. Adri verzoekt hem vriendelijk doch dringend om te vertrekken. In de stad is vast wel een locatie van het Leger des Heils, ga daar maar vragen of je kunt blijven slapen. De man zegt nog dat dat niet voor hem is en loopt de kade weer op. Aan de overkant van de weg gaat hij bij de coffeeshop ‘Willy Wortel’ binnen. We kijken het even aan en zien hem later al struikelend weer naar de waterkant lopen waar hij plat op de grond een jointje gaat roken. Daarna krabbelt hij weer overeind en zwalkt weg in de richting van het centrum. Adri besluit om toch de politie maar te bellen. Hij vreest dat de man, die duidelijk onder invloed is, in het water zal vallen. De politie belooft er een auto op af te sturen. Op de bootjes aan onze steiger waar nog licht brand gaat Adri de mensen nog even waarschuwen. Op de tafel naast de bank heeft de man een homp schimmelkaas en een potje kaviaar achtergelaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *