Vrijdag 24 juli 2015

Wassen gedraaid en buiten laten drogen. Ze voorspellen voor morgen storm. We moeten de boot verplaatsen naar de andere haven omdat wij de plek van een vaste ligplaatshouder in beslag nemen. Deze komt morgen weer terug.

Uit eten geweest bij het restaurant naast het havenkantoor. Ik heb een vispotje verorberd en Adri heeft zich tegoed gedaan aan een kilo spareribs met piri-piri saus.

Strijklicht over een akker aan de rand van Wemeldinge
Strijklicht over een akker aan de rand van Wemeldinge

Zaterdag 25 juli 2015

We willen vroeg de boot omvaren om zo min mogelijk last te hebben van de storm. We hebben alleen de stuurboordmotor tot onze beschikking omdat de waterpomp van de bakboordmotor is gesleuteld. Deze kunnen we daarom niet gebruiken. Dit wordt wel weer een uitdaging. Ik maak de touwen los en Adri staat achter het stuurwiel. Hij heeft de motor gestart. De wind blaast ons van de steiger af. Ik heb de boot alleen nog op de voorste bolder vast. Achter zijn we al zo’n twee en een halve meter van de steiger af gedreven. Dat is mooi want dan hoeft dat niet door de hekschroef te worden gedaan. Ik kijk nog even naar de schipper en zie hem met zijn handen naar het hoofd grijpen. De stuurboord motor, de enige motor die we kunnen gebruiken, is afgeslagen. We drijven van de steiger af richting de stenen sluismuren. Snel zet ik het voorste touw weer vast. Adri start de motor opnieuw en hij slaat weer aan. Even een luchtbelletje of zo. Je hebt wel gelijk de schrik te pakken. We gooien los en varen op één motor de haven uit. Bij de haven ingang merken we hoe hard het al waait ’s ochtends om 8.00 uur. Grote zeilboten worden voor een kwart schuin geblazen in de boxen. De wind fluit door de masten en stagen. We steken de haveningang dwars over en varen de andere voormalige sluiskolk door. We moeten aan de kop van de eerste steiger gaan liggen. Adri draait de boot voor de haven en vaart achteruit naar de derde kopsteiger vanaf de haveningang. Opnieuw worden we door de wind geholpen. We moeten goed opletten dat we niet te dicht bij de kant komen want daar liggen grote scherpe basalt keien. Het gaat gelukkig allemaal goed en even later liggen we stevig aangemeerd. Het regenpak kan weer uit en de tent kan weer worden gesloten. Ben benieuwd of de vaste ligplaatshouder van ons vorige plekje de harde wind zal trotseren en vandaag zal terugkeren.

Afgaand tij in de oost haven van Wemeldinge
Afgaand tij in de oost haven van Wemeldinge

We zien de hele dag geen enkele boot vertrekken of aankomen. Niemand waagt zich op het water met deze zomerstorm met windkracht 7-8. Het regent en hagelt af en toe. Weertje blijf maar binnen. Aan het einde van de dag wordt het wat vriendelijker. De vaste ligplaatshouder is niet gekomen.

 

Zondag 26 juli 2015

De storm is helemaal gaan liggen. We pakken de vouwfietsen om naar de Maartenskerk van Wemeldinge te gaan voor een protestantse dienst. De dienst begint om 10.00 uur en de kerk bevindt zich aan de andere kant van het dorp. Naast de kerk ligt er ook nog een vliedberg maar deze is niet goed te onderscheiden vanaf de weg.

We zijn ruim op tijd en hebben nog even de gelegenheid om een rondje in de kerk te lopen en een goed plekje op te zoeken. De kerk is prachtig gerestaureerd. Het plafond is groen gesjabloneerd en op de wanden zijn verschillende bijbelteksten geschilderd. De kerk bestaat uit twee hallen. De ingang zit aan de zijkant. Met rechts de kerkzaal en links de koorkerk. Het ‘Van Dam’ orgel is boven de hal geplaatst. De preekstoel staat tegen de zijmuur met aan beide zijde mooie gebrandschilderde ramen. Aan beide muren naast de preekstoel hangt een uitschuifbaar scherm met een beamer eronder waar de teksten voor de gezangen op geprojecteerd worden. Het meubilair bestaat uit losse stoelen met biezen zittingen. Het geheel ziet er verzorgd en smaakvol uit. Achterin de kerk stonden nog een aantal vitrinekasten met gebruiksvoorwerpen die in de bijbel worden vermeld. Voorin stond nog een prachtige vleugel waarmee ook een aantel liederen werden begeleid. De gemeente van Wemeldinge is vacant en de dienst werd verzorgd door een proponent uit Leiden.

Het interieur van de Maartenskerk in Wemeldinge
Het interieur van de Maartenskerk in Wemeldinge

Terug zijn we via de andere kant van Wemeldinge langs de dijk gefietst. De rest van de dag zijn we aan boord gebleven. ’s Middags heb ik via kerkomroep een dienst van de Hervormde Gemeente in Montfoort geluisterd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *