Het interieur van het Stadhuis van Nieuwegein

Woensdag 11 april 2018

Vanmorgen vroeg is de boot nat van de dauw. Uitstekende omstandigheden om het vuil van de boot af te nemen. Ondanks het vroege voorjaar is er toch al veel stuifmeel in de lucht. Om half tien is het nog steeds dampig en de omstandigheden zijn niet ideaal om te fotograferen. Ik ga er toch even op uit om een paar plaatjes te schieten van het moderne stadhuis van Nieuwegein. Het gebouw is in 2012 geopend en ontworpen door 3xN architecten uit Kopenhagen. Verschillende bedrijven vinden er onderdak. Op de tweede verdieping kom ik in een prachtige moderne bibliotheek met design interieur. In het centrum loopt een grote draaitrap naar de verschillende verdiepingen met een glazen liftschacht in het midden. De verdiepingen zijn open en kijken uit over de open centrale ruimte waar de wenteltrap en lift zich bevinden. De buitenzijde bestaat ook uit glas waardoor het lijkt dat de verdiepingen zweven. De centrale ruimte doet denken aan een slakkenhuis. Een aanrader voor mensen die moderne architectuur waarderen. Het winkelcentrum achter het stadhuis, genaamd Cityplaza, is ook het bekijken waard. Theater ‘De Kom’ staat naast het stadhuis aan het water en wordt ’s avonds en ’s nachts verlicht in verschillende kleuren. Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage. De zijkanten zijn afgesloten met harmonicagaas waar bloemmotieven ingeweven zijn.

Het stadhuis van Nieuwegein is in 2012 geopend
Het stadhuis van Nieuwegein is in 2012 geopend

Achter het theater staat een parkeergaragegebouw waar op elke verdieping grote bakken met bamboe staan, tussen glas dat met een bamboemotief is versierd. De groene gevel trekt de aandacht. Een trouwauto wordt voor de trap naar de ingang van het stadhuis geparkeerd als ik naar de boot terugloop. We hebben afgesproken om 11.00 uur te vertrekken. Ik ruim de stootwillen op want de Doorslagsluis, die altijd openstaat,  is erg smal en dan wil je niet met de stootwillen ergens achter blijven haken. We draaien scherp rechtsaf het ‘Merwedekanaal Benoorden Lek’ op. De oude Doorslagsluis heet in de volksmond ook wel de ‘Persil’ en we ruiken waarom. De geur van  wasmiddelen hangt hier in de lucht.

De Doorslagsluis wordt in de volksmond Persil genoemd
De Doorslagsluis wordt in de volksmond Persil genoemd
Tussen nieuwbouw huizen en appartementen, de passantenhaven van Vreeswijk
Tussen nieuwbouw huizen en appartementen, de passantenhaven van Vreeswijk

Bij Vreeswijk komen we langs de haven van Hatenboer waar schepen worden verhuurd. Wat verderop is de volle haven van WSV Plettenburg met daarnaast de Passantenhaven van Vreeswijk achter een drietal nieuwe appartementengebouwen. De haven gaat pas op 16 april open dus we varen erlangs en roepen de Koninginnesluis op om naar buiten te schutten. De sluis meldt dat ze bezig zijn met een schutting naar binnen en na wat wachten zijn wij aan de beurt. Op de Lek varen wij een klein stukje stuurboord uit. We gaan onder de tweede Lekbrug en de Viaanse brug door en dan krijgen we bij kilometerraai 953,2 de invaart van de jachthaven van WV De Peiler in Vianen. We moeten tussen de betonning doorvaren en voelen de stroming goed. Op de meldsteiger staat de havenmeester ons op te wachten. We kunnen aanmeren aan een lange solide drijvende steiger waar we een 16 Amp. stroom aansluiting hebben. De accu’s lusten wel weer een beetje stroom.

De jachthaven van WV De Peiler bij Vianen aan de Lek
De jachthaven van WV De Peiler bij Vianen aan de Lek

De jachthaven ligt in een meertje langs de Lek, even buiten Vianen in de uiterwaard. We merken weinig van de zuiging van de beroepsschepen die over de Lek varen. De jachthaven ziet er goed uit en er liggen best wel veel schepen. We betalen voor twee overnachtingen en krijgen een kopje koffie in het clubhuis erbij kado. Na de lunch maken we een wandeling in de omgeving. We lopen het pad af naar een weiland waar wat grote grazers lopen. Ze hebben lange horens en we blijven maar op veilige afstand.

’s Middags spreken we een oude bekende van ons. Het is Danny van de sleepboot ‘Veersegat’ uit Vreeswijk. Hij heeft de boot tegenwoordig hier liggen en gaat er dagelijks even kijken. Voorheen lag hij ook bij Jachthaven Marnemoende.

Aan het einde van de dag neemt de bewolking toe en ’s avonds krijgen we een bui. Met twee andere passantenboten overnachten we op een verlaten haven. Gelukkig worden de hoofdsteigers verlicht. Aan land op de parkeerplaats van de jachthaven is het echter aarde donker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *