Dinsdag 4 juni 2013
De weersberichten voorspelden toenemende wind op het IJsselmeer deze dag. We besluiten om 7.00 uur te vertrekken. Op het Markermeer blijkt dat het ondanks het vroege uur toch al flink waait. De Meldpost IJsselmeer geeft elk uur op kanaal 1 de scheepvaartberichten door. Het is 
windkracht 3-4 uit het Noord -Oosten, bewolkt en ongeveer 15 graden Celsius. Op het Markermeer is er een korte golfslag recht op de boeg. Dat is redelijk comfortabel. Na een uur passeren wij het ‘Paard van Marken’. Wij koersen aan op Enkhuizen.

afbeelding visdiefje
Een visdiefje in ons kielzog op het Markermeer

Een aantal visdiefjes volgt onze boot om in ons kielzog een visje te kunnen verschalken. Op de automatische piloot varen wij na twee uur het Naviduct aan bij Enkhuizen. Dit is de jachtensluis bij de Krabbersgatsluizen, die uitsluitend door de beroeps worden gebruikt. Het zonnetje breekt de bewolking open. Het wordt steeds mooier op het water.

afbeelding van Enkhuizen
Enkhuizen

Vanaf Enkhuizen varen wij op het IJsselmeer. De golven zijn hier een stuk langer en komen ook schuin tegen de boeg. Daardoor gaat de boot weer enigszins rollen en stampen. Om niet zeeziek te worden blijf ik voorlopig naar bovendeks. Zodra wij een beetje in de buurt van Friesland komen wordt het water rustiger. Om 13.00 uur schutten wij in de oude Lemstersluis naar binnen. Het sluisgeld inclusief de bediening van 2 bruggen in Lemmer is 5 euro. Aan de Zijlroede vinden wij een stukje kade om aan te meren. Aan het einde van de dag ligt het hier helemaal vol. Lemmer is populair bij de watersporters. Voor de ligplaats betalen wij 15 euro plus 2 euro toeristenbelasting. Wij zijn lekker opgeschoten vandaag en het lijkt zomer te worden.

Afbeelding van de oude Lemstersluis
De oude Lemstersluis

Eén reactie op “Het IJsselmeer oversteken van Muiderzand naar Lemmer”

  1. Ha, die jongelui!
    Prachtig verslag met mooie foto’s. We herinneren ons heel veel aan de hand van jullie relaas, uit onze vaarvakanties met ms. “‘t Is niet anders”. Helaas valt die tijd niet terug te draaien… Maar bij het doorlezen van jullie prachtig beschreven avonturen komen weer veel dingen boven.
    Compliment voor het vernuftige anker-alarm! Kan je ook iets bedenken voor een strekdam-alarm? Er komen hier in Gouderak nogal eens jachten, die vergeten dat er getijderivieren zijn… Varen bij hoog water kort langs de kant en dan…je begrijpt het wel, heel veel schade!
    We wensen jullie heel veel plezier toe en vinden het leuk, om aan de wal op deze manier ook een beetje met jullie mee te kunnen varen! Groetjes, Tante Marjo en oom Aad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *