Zaterdag 16 juli

De haven is afgesloten door een waterpolospeelveld. Twee drijvende doelen met daar tussen veel gespetter en geschreeuw van 10.00 t/m 17.00 uur. Vanaf de rondvaartboot worden de wedstrijden van commentaar voorzien en wordt de puntentelling bijgehouden. Ondertussen doen wij op deze zaterdagmorgen het huishouden. Na de lunch sluiten we Tess op en gaan wij samen naar het museum van Hattem.

De voorgevel van het 'Voerman Musea' in Hattem
De voorgevel van het ‘Voerman Musea’ in Hattem

Vlak bij de molen in de binnenstad van Hattem bevindt zich het Voermanmuseum met de expositie ‘Sterke Vrouwen’. Vader en zoon Voerman waren beide inwoners van Hattem en kunstschilders. Senior schilderde vooral landschappen in en rondom Hattem. Junior trouwde met een dochter van Verkade en heeft heel veel natuur schilderingen gemaakt voor de bekende plaatjesalbums die je bij elkaar kon sparen.

Beeld van de kunstschilder Jan Voerman te Hattem
Beeld van de kunstschilder Jan Voerman te Hattem

De expositie bestond uit schilderijen van twee kunstenaressen die tijdelijk in Hattem verbleven; Jo Koster (1868-1944) en Stien Eeslingh(1903-1964). In de kelder van het pand waren oudheidkundige voorwerpen en bodemvondsten uit Hattem uitgestald. Via een binnenplaats kun je oversteken naar een pand waar het Anton Pieck Museum in gevestigd is. Deze kunstenaar/illustrator was ook een bewoner van het schilderachtige Hattem. Zijn werkplaats is aan het museum geschonken en staat daar opgesteld. Verder wordt een deel van zijn werk afwisselend getoond en zijn er verschillende presentaties over zijn werk. De boeken die hij van illustraties heeft voorzien. Ook in dit museum was er een expositie. Deze ging over de illustrator Jan Kruis, van; Jan, Jans en de kinderen. Hij heeft Multatuli’s boek; Woutertje Pieterse van illustraties voorzien. Zo’n 70 originele tekeningen, strips en schilderijen zijn op de expositie te zien. Op de terugweg koop ik nog een paar bloeiende plantjes voor in de bak op tafel. Drie mini petunia’s in verschillende tinten blauw. Het wasgoed wordt vandaag niet goed droog. Het is bewolkt en klef. ’s Avonds krijgen we nog een flinke regenbui.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *