De hefbrug voor de Vaartkom in het Kanaal Leuven-Dijle

Donderdag 19 juli 2018

De terugweg over het kanaal Leuven-Dijle

Om negen uur roepen we de centrale post in Kamperhout op voor de begeleiding op het kanaal. Als we losmaken horen we de bel bij de hefbrug aan het begin van het kanaal. De bomen gaan al dicht en het verkeer wordt opgehouden. Langzaam gaat de brug omhoog en wij kunnen zonder inhouden doorvaren. De sluizen en de bruggen worden vlot bediend. We schutten nu naar beneden en dat maakt een heel verschil. Het water loopt rustig uit de sluis en we zakken heel geleidelijk. Zonder problemen meren wij vijf uur later aan voor de Zennegatsluis. We hopen hier te overnachten en morgen verder te gaan. Op de fiets haal ik in Battel nog een brood uit de broodautomaat.

Bedrijven langs het kanaal

Tussen 1750 en 1752 is het kanaal met de hand gegraven. Een groep beelden aan de Vaartkom eert de noeste arbeiders die dat voor elkaar gebracht hebben. Vijf sluizen overbruggen het hoogteverschil. Het Kanaal Leuven-Dijle is het meest bekend als ‘bierkanaal’ door de vele brouwerijen en mouterijen die zich langs de waterweg vestigden.

Bij de Vaartkom in Leuven het monument voor de Kanaalgravers
Bij de Vaartkom in Leuven het monument voor de Kanaalgravers

Het meest opvallende bedrijf aan de Vaartkom is AB InBev (het vroegere Interbrew Stella Artois). De grootste bierproducent ter wereld. Het bier wordt gebrouwen met water, hop en uit gerst gemaakte mout. Tot 2002 werd gerst grotendeels per schip aangevoerd naar de mouterij. Sindsdien gebeurt de aanvoer van mout per trein en via de weg. In mei 2014 is het bedrijf gestart met een poefproject om lege bierflesjes via het water te vervoeren naar hun afdeling in Jupille (Wallonië). Dit gebeurt in samenwerking met het bedrijf André Celis dat sinds enkele jaren een groot deel van zijn bouwmaterialen aanvoert via het kanaal. De schepen, die voorheen leeg terug voeren richting Luik, nemen nu lege bierflesjes mee. Hoewel het transport over het water 2,5 dagen duurt, worden hierdoor telkens 13 vrachtwagens van de weg gehouden.

De oude fabrieksgebouwen van Stella Artois
De oude fabrieksgebouwen van Stella Artois
De nieuwe brouwerij van Stella Artois in Leuven
De nieuwe brouwerij van Stella Artois in Leuven

In het plaatsje Wijgmaal zit Remy Industries sinds 1855 aan het kanaal. Begonnen in een watermolen aan de Dijle is dit bedrijf uitgegroeid tot de belangrijkste rijstmeelproducent ter wereld. Het is nu gespecialiseerd in de productie van rijstvariëteiten, voedingswaren en stijfsel op basis van rijstmeel.

De bedrijfsgebouwen van Remy langs het Kanaal Leuven-Dijle
De bedrijfsgebouwen van Remy langs het Kanaal Leuven-Dijle

In Herent passeren we op linkeroever Cargill, een bedrijf dat mout produceert. We zijn in Sas van Gent ook een vesting van dit bedrijf tegengekomen. De geur die het mout proces verspreidt is afschuwelijk. Een weeïge zoete geur waar je misselijk van wordt. In de vaartkom roken we dit ook herhaaldelijk van de brouwerij van Stella Artois.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *