Uithangborden geven het beroep van de bewoner aan in Sloten

Woensdag 25 mei
De wind is gaan liggen. Het is wel wat bewolkt maar droog. Een ideale dag om de boot schoon te maken. Adri springt met de nieuw aangeschafte bezem aan wal en begint de waterlijn te schrobben. Hij kan de hele stuurboordkant van de boot met de telescoopstok boenen. De hele winter is hier niets aan gedaan. De waterlijn is bruin/geel aangeslagen. Maar na een uurtje boenen is hij weer helder wit en schoon.
Ik geef de opbouw een grote beurt. Met bootshampoo spons ik alles af waarna ik het met de slang afspoel en droog maak. Daar ben ik wel een paar uur mee bezig maar het resultaat stemt tevreden. De boot ligt weer te blinken op het water. Het is vandaag wat drukker op het water. Meer passanten en aan het einde van de dag liggen er nog twee boten aan ons rustige plekje aangemeerd. Tess heeft het prima naar haar zin op deze landtong. Ze vindt het heerlijk om als een gek heen en weer te rennen door het hoge gras.

Donderdag 26 mei
Na de koffie liggen we weer alleen aan ons landje. De twee huurboten zijn weer verder gegaan. Dat zijn wij ook van plan voor vandaag. We vertrekken voor een kleine etappe. Ons reisdoel is een aanlegplaats aan de andere zijde van Sloten. Op ons gemak vertrekken we halverwege de morgen. Het is prachtig weer en er zijn alweer veel mensen aan het varen. Vanaf het water ziet Sloten er al heel leuk uit. We varen langs de jachthaven waar we al eens gelegen hebben. We zien de molen op de vestingwal staan. Sloten is het kleinste stadje van Friesland met 600 inwoners. Dwars door de stad loopt een vaart waar een paar hoge vaste bruggen overheen liggen. Niet hoog genoeg voor ons. Wij moeten om de stad varen. Één brug wordt voor € 2,- op onze wenken bediend.

Zicht op Sloten
Zicht op Sloten

Tussen Sloten en het Slotermeer proberen wij aan te meren. We willen netjes aansluiten maar we komen niet aan de kant. Het is op dat punt ondiep en we krijgen de boot niet bij de kant. Op een ander punt lukt het wel en kunnen we vastmaken. We pluggen de stroomkabel in en de accu’s worden weer geladen. Ik zet een was aan want de mand is alweer aardig vol. Adri heeft zin in een patatje en stelt voor om samen naar de stad te gaan en een snackbar op te zoeken. We lopen langs de vaart weer terug naar de stad. Vanaf de vestingwal heb je een prachtig uitzicht over het historische centrum.

De vestingwal rond het kleine stadje Sloten
De vestingwal rond het kleine stadje Sloten

Langs de vaart in het midden van het stadje heb je de meeste restaurants en ook een snackbar. Als we op een bankje voor de zaak ons tegoed doen aan een ‘patatje met’, komt er een rode fiat 500 langs gevuld met bruidspaar. Schuin tegenover ons staat het ‘Stedhûs Sleat’ waar het stel opgewacht wordt door de feestelijk geklede familie. Bruid en Bruidegom ontvouwen zich uit hun vehikel en verdwijnen met aanhang in het stadhuis. In het stadhuis bevindt zich ook het museum van Sloten met een collectie toverlantaarns en oude kostuums, mutsen, waaiers en klokken. We lopen een rondje door het stadje en genieten van de mooie oude pandjes. In Sloten is er één warme bakker en één dagverswinkel voor de nodige boodschappen.

Het interieur van de Hervormde kerk van Sloten
Het interieur van de Hervormde kerk van Sloten
Het monumentale orgel van de 'Grutte Tsjerke' van Sloten
Het monumentale orgel van de ‘Grutte Tsjerke’ van Sloten

De hervormde kerk is open voor bezichtiging. Vanwege de hond gaan wij er om de beurt naar binnen. Het is de moeite waard. Mooi interieur en gewoon in gebruik door de hervormde gemeente van Sloten. Ooit gebouwd in 1647 voor 8300 caroli guldens wordt er nu gespaard voor de steeds terugkerende restauraties.
We betalen het liggeld bij de receptie van de camping ‘De Jerden’. ’s Middags is het lekker zonnig met een beetje wind. Ik heb gelegenheid om drie wassen weg te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *