Kunstwerk gemaakt van afval door Jan Henderikse in het Stedelijk Museum van Schiedam

Dinsdag 24 april 2018

Het is vandaag koud en regenachtig. Geen weer om op een vlotje het laatste stukje van de boot te poetsen. Ik heb nog een berg strijkgoed weg te werken en daar is het prima weer voor.

‘s Middags ga ik naar het Stedelijk Museum Schiedam aan de Hoogstraat. Het museum is gevestigd in het St.Jacobs Gasthuis. Het gasthuis was een gebouw voor arme zieken en bejaarden. In de grote entrée van het museum staat een Hess-orgel en een preekstoel. Op het Hess-orgel worden lunchconcerten gegeven door stadsorganist Arjen Leistra. Ik koop een kaartje voor het museum. Omdat een deel van het museum is afgesloten krijg ik 50% korting op de toegang. De zolder van het museum heet de ‘Appelzolder’ en biedt een permanente tentoonstelling van werk van de ‘COBRA’ groep. Werken van Karel Appel, Eugène Brandts, Constant en Corneille. Ik weet weinig van deze stroming en ben wel benieuwd.

Signatuur van Karel Appel uit 1951
Signatuur van Karel Appel uit 1951

De rest van het toegankelijke deel van het museum is ingericht met werk van Jan Henderikse. Hij maakt radicale kunst van afval en alledaagse producten als kratten bier, centen en kurken. Ik heb er wel plezier aan beleefd om het allemaal te bekijken. Gewone alledaagse dingen als kunst gepresenteerd. In een zaal dacht ik een baal hooi te zien in een kast van plexieglas. Het was echter een baal versnipperde dollarbiljetten. Zelfs de aanbiedingen van de groenteboer hingen naast elkaar aan de wand van het museum.  Na een uurtje had ik het wel weer gezien en ben ik weer naar de boot gegaan. De voorraad moest weer worden aangevuld en dat betekende nog even heen en weer naar de supermarkt.

Bijzonder veerkrachtige kunst van Jan Henderikse in Stedelijk Museum Schiedam
Bijzonder veerkrachtige kunst van Jan Henderikse in Stedelijk Museum Schiedam
Kunstwerk gemaakt met luciferdoosjes door Jan Henderikse in het Stedelijk Museum Schiedam
Kunstwerk gemaakt met luciferdoosjes door Jan Henderikse in het Stedelijk Museum Schiedam

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *