Zonsondergang voor de kust van Urk

Vrijdag 02 juni
Het is lekker zonnig vandaag. Voordat het erg warm is ga ik vast de boodschappen doen voor het weekend. Vanaf ons plekje aan de strekdam is het bijna een kilometer lopen naar de Boni supermarkt aan de andere kant van de haven. De supermarkt zit aan een plein waar meerdere winkels zijn. Vlak voor de middag ben ik weer aan boord. Het begint druk te worden op het strand aan de andere kant van de strekdam. De Urker jeugd komt in groten getale verkoeling zoeken in het IJsselmeer. Verschillende bootjes liggen voor anker voor het strand en er is zelfs een jetski. Ik moet met de hond steeds een eind lopen voor zij wat kan doen. Bij de vuurtoren is er gras waar zij haar behoefte kan doen. Na de middag ga ik een stuk lopen over de dijk langs de windmolens. Hier kan Tess lekker een stukje het water in om af te koelen. Ik zie een reiger tussen de stenen een platvis vangen. Het beest heeft moeite om de brede vis door te slikken. Ik dacht dat platvis alleen op zout water voorkwam. Terug op de boot kijk ik het na op internet. De ‘bot’ is een hele bijzondere vis die niet alleen op zout water maar ook in zoetwater kan leven.
In de loop van de middag komen er verschillende boten binnen. Een aantal Lemsteraken arriveren voor de Urkerdag en meren aan in het deel van de haven waar nog wat boten van de bruine vloot liggen bij de scheepshelling.

Het windmolenpark op de dijk tussen Urk en Lemmer
Het windmolenpark op de dijk tussen Urk en Lemmer

Bij het strand lopen dit jaar twee toezichthouders. Iemand die zijn honden niet had aangelijnd werd gesommeerd dit wel te doen. ’s Avonds gaat een man op een quad het strand opschonen. Geen overbodige luxe want de mensen laten hun lege blikjes en flesjes gewoon liggen en met een beetje wind waait het weer in het water.
’s Avonds eten we een maaltijdsalade en ik bak een makkelijke appeltaart. Het is warm aan boord. Gelukkig hoef ik niet lang in de keuken te staan.

Zonsondergang voor de kust van Urk
Zonsondergang voor de kust van Urk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *