De Godefriduskaai vanaf het MAS in Antwerpen

Zondag 5 augustus 2018

Streekproduct, Antwerpse handjes

Normaal gesproken hebben we zondags altijd wat extra’s bij de koffie. We moeten het nu echter doen met een gewoon Bastonje koekje. Het streekproduct de Antwerpse handjes kwam ik niet tegen in de supermarkt. Ik had ze wel eens willen proberen maar ze zijn blijkbaar nogal exclusief en worden niet overal verkocht. Aangezien deze reis de streekproducten mijn aandacht hebben en dan vooral de koekjes ben ik op zoek gegaan naar de bijzonderheden over dit Antwerps streekproduct. Het zijn koekjes in de vorm van een handje. Dit verwijst naar de legende rond het ontstaan van Antwerpen waar ik al eerder over schreef. De handjes zijn in 1934 voor het eerst gemaakt door banketbakker Jos Hakker naar aanleiding van een wedstrijd die was georganiseerd om een Antwerpse culinaire specialiteit te maken. Het dessertkoekje in de vorm van een hand kwam als winnaar uit de bus. Het is gemaakt van boter, suiker, eieren, bloem en geschaafde amandelen. De vorm, samenstelling en verpakking zijn middels octrooi beschermd. Als variant worden ook handjes van chocola verkocht en zijn er in de winter van 2015 ook ‘Anwerpse wantjes’ gebakken. Misschien dat we bij een volgend bezoek de koekjes kunnen proberen

De Velo-Antwerpen een uniek streekproduct
De Velo-Antwerpen een uniek streekproduct
Het streekproduct van Slagerij atelier Millevaches

Een etalage met drie grote karkassen van koeien aan de Godefriduskaai langs het Willemdok trekt de aandacht. Is het echt of is het namaak. Het is echt, zo blijkt. De kaskassen hangen te rijpen in deze slagerij nieuwe stijl. Drie chefs van restaurants in Antwerpen waren op zoek naar eerlijk vlees van een absoluut gegarandeerde kwaliteit. Van het een kwam het ander en zo is er nu een boerderij in Frankrijk waar authentieke koeien-en varkensrassen tijd en ruimte krijgen om langzaam en ‘naturel’ te groeien. Middels twee slagerijen en een webwinkel kan de consument kennis maken met dit product. Interessant voor ons omdat wij een website hebben ontwikkeld voor eerlijk lamsvlees voor een nicht van ons. Ik heb er al eens eerder over geschreven. Hun lamsvlees zou prima binnen dit concept passen.

Onderin het gebouw met de figuren zit slagerij atelier Millevaches
Onderin het gebouw met de figuren zit slagerij atelier Millevaches
De zondagsepreek

Opnieuw een warme dag in het Antwerpse. We hangen al vroeg de lakens op voor een beetje schaduw. De kerkdiensten van onze eigen thuisgemeente in Montfoort luisteren we vandaag. De dominee is weer terug van vakantie en hij gaat vandaag twee keer voor in de dienst. De preek gaat vanmorgen heel toepasselijk voor dit moment over ‘dorst hebben’. De kerntekst is uit Psalm 42. Herkenbaar en uitermate actueel. België is in meerdere opzichten een droog en dorstig land, net als Nederland.

Op een krijtbord langs de weg; 'Belgische gerechten'
Op een krijtbord langs de weg; ‘Belgische gerechten’

We houden ons vandaag rustig en gaan alleen van boord om de hond uit te laten. Ik heb op zondag altijd een belafspraak met mijn moeder en ik praat vandaag ook weer eens bij met mijn zus uit Drenthe.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *