Maandag 29 juni 2015 t/m vrijdag 3 juli 2015
Wij krijgen de komende dagen te maken met extreem weer. Een hittegolf in Antwerpen. Temperaturen van 30 tot 36 graden Celsius. We passen ons maar een beetje aan. Alles rustig aan. We kunnen hier in de haven al snel wat wind vangen en houden de zon zoveel mogelijk buiten door alle luxaflex te sluiten en de deuren en ramen tegen elkaar open te zetten. ’s Ochtends als het nog niet zo warm is doen wij onze boodschappen en ik begin pas om 19.00 uur met het klaar maken van het eten. We zitten tot ’s avonds laat op het achterdek en een uurtje voor het slapen gaan doen wij de airco in de slaaphut aan zodat het lekker koel is als wij inslapen.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Antwerpen
We maken zwerftochten door de stad. Ik bezoek de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Een prachtige kerk met veel kunstwerken. Waaronder vier grote schilderijen van Pieter Paul Rubens. Je ziet meteen dat deze imposante altaarstukken de topstukken van de kerk zijn. Daarnaast prachtig houtsnijwerk in het koor de preekstoel en de biechtstoelen. Het romantische Schyvenorgel was helaas verwijdert van de galerij vanwege restauratie. Het twintigste-eeuwse Metzlerorgel hing nog wel aan de muur.

Aan de Grote markt tref je het Stadhuis met rondom prachtige oude monumentale panden. Geen ontsierende gevelreclame of rekken snuisterijen. Een fontein met beelden zorgt voor wat verfrissing. Achter het Stadhuis aan de oever van de Schelde staat het kasteel “Steen”. Aan beide kanten wandelterrassen waar bankjes staan met uitzicht op de Schelde en altijd wel een beetje verkoeling van het water.
Fietsen
Van beide vouwfietsjes hangt de ketting wat slap. Als je een beetje kracht zet op de trappers dan loopt de ketting eraf met zwarte handen tot gevolg. We brengen ze bij een fietsenzaak in de buurt en tot onze verbazing moeten we € 10,- afrekenen voor het spannen van beide kettingen. Daar kun je zelf niet voor gaan tobben. Antwerpen heeft trouwens op heel veel plaatsen in de stad fietsen staan die mensen kunnen gebruiken. Een jaarabonnement kost € 38,- en dan mag je de fiets een half uur gebruiken en terugplaatsen bij een ander inzamelpunt. Na 5 minuten kun je dan weer een volgende fiets gebruiken. De fietsen zijn goed onderhouden en zijn bedoeld om het verkeer in de binnenstad terug te dringen. Veel mensen maken er gebruik van.

Museum aan de Stroom
Wij kijken al dagen tegen het MAS aan. Het is een heel bijzonder gebouw ontworpen door het Nederlandse bureau Neutelings Riedijk Architecten. Een wandelboulevard voert je langs een route van roltrappen naar verdieping 8. Onderweg heb je een 360 graden zicht op de stad, de stroom en de haven door de gegolfde glazen buitenzijde. Langs te roltrap hingen foto’s van Belgen op de vlucht voor het oorlogsgeweld tijdens de eerste Wereldoorlog. Ook in Gouda is er een grote groep Belgen opgevangen in 1916. Met twee trappen kwam je op de top van het gebouw waar je in de buitenlucht over de omgeving kunt uitzien. De wandelboulevard is gratis toegankelijk van half tien ’s morgens tot middennacht. Voor de museumzalen die je onderweg naar boven tegen komt moet je een ticket kopen.

Kattendijksluis
Het is voor ons op een ongunstig tijdstip laagwater. Net na de middag is het laagwater en dan zouden wij buiten op de Schelde moeten zijn om mee te profiteren van de vloedstroom op onze reis naar Gent. De oude Kattendijksluis die voor de recreatie weer in gebruik genomen is draait alleen 3 uur voor en 3 uur na hoogwater. We lopen er naar toe om te informeren wanneer het een gunstige tijd zal zijn voor ons om te schutten. De sluismeester vertelt ons echter dat de sluis gestremd is en voorlopig niet gebruikt kan worden. Het kan nog wel dagen duren. Wij moeten de Royerssluis gebruiken om te schutten als het zover is. Deze draait continu en wordt ook door de beroepsschepen gebruikt.

Belgen
Nu wij al wat langer in deze haven bivakkeren maken wij kennis met verschillende mensen die hier hun vaste ligplaats hebben. Aan de andere zijde van de steiger maken wij kennis met Staf en Carien van de Isabelle. Een motorjacht van 23 meter voorzien van alle luxe die een mens zich maar kan wensen. We drinken met elkaar een afzakkertje en wachten tot de avond wat koelte brengt. Deze aardige, gastvrije Belgen gebruiken hun boot als een tweede huis waar ze zich terugtrekken van hun bedrijf. Varen doen zij meestal In Nederland. Staf vertelde dat zij op de haven nog wel wat overlast hadden gehad van jongelui die flessen op de boten gooiden of tot laat rotzooi trapten op de kade.
Om half één was het mede door de airco in de slaaphut wat koeler geworden. Half drie wordt ik echter wakker van voetstappen bij ons op het achterdek. De baas en de hond zijn diep onder zeil en in de pyjama loop ik de trap op naar het achterdek. Alles staat vanwege de warmte open. Alleen de tent over het achterdek hadden wij vanwege de kans op onweer dicht geritst aan de windkant. Voor de bank loopt een jonge man. Hij schrikt van mij als ik vraag; “Wat moet dat?”. Hij zegt; “Ik dacht dat hier niemand op de boot was, ik zoek een plek om te slapen, mag ik hier op de bank slapen”. Ik twijfel even en zeg aarzelend; “Nee”. Hij klimt over de reling en springt op de steiger en spoed zich richting hoofdsteiger. Slaapdronken keer ik terug naar bed, zodra ik lig sta ik toch weer op om te kijken of er iets weg is. Bij de toegangsbrug van de haven staat een andere jongen iets te roepen. Hij keert zich om en verdwijnt naar de toegangsdeur. Ik ga weer naar bed en bedenk toch nog: “laat ik Adri maar eens wakker maken.” Hond en baas waren door alles heen geslapen. Adri loopt de steiger af. De sensorlampen springen aan en de camera zal het wel opgenomen hebben. Er was niets meer te zien. Adri heeft de rest van de nacht op de bank buiten doorgebracht. De volgende ochtend het hele relaas aan de havenmeester doorgegeven. Hij vermoedde dat die gasten stiekem met iemand meegelopen waren om op de haven te komen. Hij zou de camerabeelden nakijken. Het is gewoon een “Stomme Kloot” geweest die een avondje is wezen stappen en een slaapplek zocht. Anders zie je toch dat er mensen op een boot zijn als alles open staat. Als zo iets nog eens voorkomt direct de politie bellen. Die is er binnen 5 minuten en is in België niet kinderachtig.
Wij hoorden later dat er wel een fietsje was meegenomen van mensen die aan onze pier lagen. Aan de andere kant van de haven was het weer gevonden. Vastgedraaid door het touw van de hond. Deze mensen voeren in een zeiltjalk met de naam; Groenling uit Montfoort. Zij waren de oprichters van het tuincentrum aldaar en waren ook bekend met de Reeuwijkse namen; Vergeer en Schouten.
Helemaal achterin de haven ligt een Spits met de naam Arthur. Dit is een oud vrachtschip van 39 meter lang en 5 meter breed. Het is helemaal verbouwd tot woonschip. Het hele ruim is veranderd in woonruimte. Stephan en Laure-Anne willen er op gaan wonen maar wachten nog tot zij hun hoeve hebben verkocht. Een bekend probleem. We hebben het erg gezellig met elkaar besproken tijdens een hapje en een drankje waarna wij elkaars schepen hebben bewonderd.
Het is inmiddels vrijdagmiddag 17.00 uur. Het is binnen 35 graden. Het pakje waar wij op gewacht hebben is vanmiddag om 15.00 uur bezorgd door FedEx. Daardoor kunnen wij vandaag niet vertrekken omdat we dan een heel stuk tegen de stroom in moeten varen. We kunnen dan de afstand naar Gent niet op tijd afleggen. Daarom hebben wij besloten morgenochtend te vertrekken zodat wij optimaal gebruik kunnen maken van de vloedstroom. Ik ga nu dan maar de boodschappen voor het weekend in huis halen. Op de kade is een evenement opgebouwd voor het MAS. De hele dag zijn ze al aan het proefdraaien met de muziek. Ik verwacht dat wij daar tot laat van kunnen meegenieten.

Hallo Adri en adrie,
Wij zijn van die schrijvers maar wij maken een mooie tocht met de camper
Langs Monaco dat is de moeite waard om het te zien en staan nu in Italië net onder Florence en hopen morgen Rome te bereiken
Veel plezier
Karel en Anneke
Wat een belevenissen. En Adrie goed dat jij wakker werd van die man die eene slaapplek wilde hebben .
Groeten Coby en Nees.
Hallo,
Uw verhaal over Antwerpen met belangstelling gelezen en wij willen deze zomer ook van Antwerpen naar Gent varen. Is er een advies, een richtlijn, wanneer te vertrekken uit Antwerpen (Royerssluis)? Op tijdstip laagwater lijkt mij te vroeg omdat Wintam, Dendermonde en Gent (Melle) pas op een (uren) later tijdstip laagwater hebben. Ik ben op zoek naar informatie daarover.
Vriendelijke groet,
Aad
Beste Aad en Marjan,
Leuk dat jullie ons verhaal hebben gelezen. Het is een beetje moeilijk een precies antwoord te geven op jullie vraag. Het probleem zit in de Royerssluis. Deze sluis staat er om bekend dat hier flinke wachttijden kunnen zijn o.a. door de drukke beroepsvaart. Het is dus aan te bevelen om tijdig bij de sluis te zijn. Niet te lang na laag water vertrekken dus en lange lijnen meenemen omdat er alleen boven op de sluis bolders staan.
Als u op een door-de-weekse dag vaart kan het traject gemakkelijk op één getijde worden gevaren. Echter op zaterdag draait sluis Merelbeke bij Gent maar tot 18.00 uur. Als het laagwater dan, zoals bij ons, rond de middag valt en er moet worden gewacht voor de sluis dan valt het niet mee om Merelbeke voor 18.00 uur te bereiken.
Daarnaast is het belangrijk om een goede kaart van de Schelde bij u te hebben. Er zitten namelijk ondieptes in die niet door betonning zijn aangegeven. U bent dus aangewezen op de kaart.
We wensen u een fijne reis en een behouden vaart.
Met vriendelijke groet,
Adri