zaterdag 3 augustus
Dankzij de klamboe en de airco goed geslapen. Bij het uitlaten van Tess om acht uur is het al flink warm. Ik was het beddengoed en de rest. Binnen een mum van tijd is het droog. Mijn insectenbeten zijn uitgegroeid tot schijven met een doorsnede van een centimeter of vijf en jeuken nog steeds. Adri gaat alleen op de fiets het techniek museum van het steenpark bezoeken. Ik werk het blog van de afgelopen week bij. Door het slechte internet bereik en de lange vaardagen had ik daar nog weinig gelegenheid voor gehad. Adri komt om 13.00 uur weer terug op de boot met verhalen over ringovens, droogplekken en kleidelven. Het hele proces van de productie van bakstenen door de loop der tijden kun je bekijken op allerlei moderne presentaties en oude films. Oude gebouwen, materialen en ovens zijn gerestaureerd en geven nu een overzichtelijk beeld van deze oude techniek. De Berlijner Friedrich Hoffmann heeft de ringoven uitgevonden in 1858. Deze uitvinding werd ook toegepast in de Nederlandse steenplaatsen en zorgde voor een veel hogere productie.

Afbeelding van een ringoven
Een ringoven met daarboven de zolder waar vanaf de brandstof in de oven werd gegooid.
Afbeelding van de binnenzijde van een ringoven
De binnenzijde van een ringoven waar de stenen werden gebakken

‘s Middags komt er wat meer bewolking. Een klein regenbuitje sist op het dek. Wij houden ons heel erg rustig en blijven uit de zon. Af en toe horen wij de fluit van het stoomtreintje die over het terrein van het park rijd. We verlangen naar een flinke bui met een koel briesje. Nou, we werden op onze wenken bediend. We zaten op het achterdek te eten toen de bui losbarstte. Het was een herrie van jewelste op het tentdoek, we konden ons maar net aan een beetje verstaanbaar maken zonder te hoeven schreeuwen. Het koelde er heerlijk van af. Een raar beessie is een een mens toch eigenlijk; verlangen naar het zonnetje als het regent en omgekeerd. Maar wij zijn uiteraard erg blij met het vele mooie weer wat we tijdens deze reis voorgeschoteld krijgen.

Eén reactie op “Het Ziegeleipark”

 1. Hallo Adri en Adrie

  Van harte gefeliciteerd met de verjaardag van je moeder Bets , je vader had dit jaar 90 geweest als hij nog geleefd had, hij was 35 jaar ouder als Marianne
  Ze waren een week na elkaar jarig van daar dat ik het weet,
  Jullie zien veel en maken genoeg mee , ik heb wel gezien dat het de moeite is om er een reisje met de camper heen te maken.
  Nu morgen vroeg maandag 7 uur reizen wij af richting Frankrijk met de camper en de Mercedus we zijn er helemaal klaar voor.
  Vandaag nog even een dagje rust dan kunnen we er tegen,
  Jullie verder een goede reis als we internet hebben zullen we zeker jullie reis ervaring lezen
  Een groet uit Damwoude van Anneke en Karel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *