
Zaterdag 03 augustus
Boodschappen Hasselt
’s Morgens ga ik eerst met de ‘Nel Schouten’ de boodschappen in huis halen. De Jumbo supermarkt is aan deze kant van de stad en niet zo heel ver lopen van de jachthaven. Onderweg passeer ik de kringloopwinkel Noggus Noggus. Ik kom er niet langs voor ik een boek en twee CD’s heb gekocht.
Tweede poging als barbier op De Bahama’s
Met veel bluf en moed doe ik een nieuwe poging om Adri weer een beetje toonbaar te maken voor wat betreft zijn kapsel. Ik zet de tondeuse nu op stand 11 en beweeg tegen de haarrichting in en kam het haar overeind. Ik loop rond zodat ik er van alle kanten goed voor staat. Dit heeft een veel beter effect. Het haar wordt nu overal even kort. Met de schaar knip ik het in de nek en rond de oren gelijk. Na een half uur is het dek gestoffeerd met de borstelharen van Adri. Maar het kapsel ziet er nu weer fatsoenlijk uit.
Bezienswaardigheden Hasselt
We gaan vanmiddag nog een keer naar de stad om nog wat van de bezienswaardigheden te bekijken. Hasselt heeft nog heel veel oude monumentale gebouwen en de straatjes zouden zo het decor kunnen vormen voor een historische film. Elke twee jaar wordt hier in de maand december een WG van de Hulstfestival georganiseerd en de stad leent zich hier uitstekend voor.

Over de kade lopen we langs de Vis-of Waterpoort in de middeleeuwse stadsmuur. Net buiten Hasselt staat korenmolen De Zwaluw, een achtkantige bovenkruier op een bakstenen onderstuk. De molenaar is bezig de zeilen te bevestigen op de wieken. Op een bordje lezen we dat in de jaren vijftig is geëxperimenteerd met het ombouwen van de molen om er energie mee op te wekken. Achter de molen begint de stenendijk. De laatste gemetselde zeewering die nog is overgebleven in Nederland. De dijk is een kilometer lang en loopt tot aan het Gemaal Streukelerzijl. Deze unieke historische zeewering is een rijksmonument.

Langs de RK St. Stephanusparochie lopen we terug naar het centrum. De kruiskerk uit 1933 is een ontwerp van architect G.Th. Ruberg en is gebouwd in de stijl van de Delftse School. De kerk is gebouwd op een bedevaartsterrein. Hasselt is een van de oudste bedevaartsplaatsen van Nederland. Op het terras naast het oude stadhuis gebruiken we een kopje koffie. Vanmiddag is er in de Grote-of Stefanuskerk een orgelconcert in combinatie met trombone.

Eerst gaan we in de andere PKN kerk van de stad kijken het is nog te vroeg voor het concert. Het is de Gereformeerde kerk waar de deuren deze zaterdagmiddag uitnodigend open staan. Een mevrouw in de entree heet ons van harte welkom. We lopen de kleine kerk in en bekijken het interieur. Als we ons omdraaien om het orgel te bekijken zijn we verbaasd om zo’n mooi orgel te zien in een eenvoudige moderne kerk. Het orgel bevat veel houtsnijwerk en bladgoud. Een boek op een van de kerkbanken vertelt met foto’s het verhaal van de bouw van dit orgel. Het is op initiatief en onder leiding van de heer Jan Holthuis en een groep van 13 gemeenteleden tot stand gekomen.
Dertien jaar geleden is men begonnen in de werkplaats van de jachthaven Molenwaard die belangeloos ter beschikking is gesteld. Tweeënhalf jaar heeft de bouw geduurd. De heer Jan Holthuis is gemeentelid maar ook werkzaam bij orgelbouwer Reil uit Heerde. Deze laatste heeft een groot deel van het materiaal aangeleverd. Het orgel heeft inmiddels zijn tien jarig jubileum achter de rug en het is door beroemde organisten bespeeld. Ze zijn allemaal enthousiast over de kwaliteit en de klank van het orgel. Adri zijn handen jeuken om de klavieren te bespelen. De mevrouw bij de ingang kan hem echter geen toegang verlenen tot het orgel. Maar we hebben geluk. Op dat moment komt de organist de kerk inlopen en hij nodigt Adri uit om mee te gaan naar het orgel. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd. Opnieuw een mooie belevenis tijdens onze rondreizen door Nederland. Ik heb een stukje film gemaakt van deze unieke gebeurtenis.