De binnenkomst van de old-timers op Willemsoord

Zaterdag 29 juni 2019

Historische Weekend Den Helder

Vandaag en morgen is er op de Oude Rijkswerf Willemsoord een historische evenement georganiseerd. Wij laten de hond aan boord en lopen samen om half tien naar het terrein. Langs het water passeren we eerst een aantal historische vaartuigen. Oude vrachtscheepjes, vissersbootjes en sleepboten en een enkel plezierjacht. We zien de Endor liggen een boot die we in de jachthaven van Dordrecht al hebben bewonderd. Deze boot is gebouwd door Nic. Witsen uit Alkmaar. De boot heeft twee gelakte jollen aan boord. We wisselen een woordje met de eigenaar die als een prins op zijn achterdek zit. We hebben een programmaboekje in ons handen gedrukt gekregen en we willen even de tijd nemen om te kijken wat waar is met een kopje koffie. Als we weer verder lopen langs het varende erfgoed aan de westkant van de werf horen we dat de fanfare naar de ingang van de werf komt lopen.

De binnenkomst van de blauwe Renault 4 op Willemsoord
De binnenkomst van de blauwe Renault 4 op Willemsoord

Ze gaan een lange stoet old-timers voor het terrein van het Willemsoord op. Vooraan in de stoet rijden ook een aantal bling/bling voertuigen. Ik weet niet hoe ik het anders moet uitschelden. Het zijn Amerikaanse politieauto’s opgetuigd met veel chromen strips, lampen, bumpers en bars en veel belettering. De auto’s worden op het terrein opgesteld en nadat we even bij de Zr.Ms.Bonaire hebben gekeken lopen we op ons gemak langs alle old-timers. Het is een hele verzameling bij elkaar. Met de eigenaar van een prachtig mooie Blauwe Renault 4 blijven we even een praatje maken. Het is de hobby van zijn vrouw en de auto is helemaal gerestaureerd. Hij vertelt ons ook nog even waar de letters van RENAULT voor staan. Roest En Narigheid Achtervolgen U Lange Tijd.
Een gepensioneerde garagehouder staat achter zijn Simca 8 cabriolet. Een bordje vermeld dat de auto niet te koop is. De man laat foto’s van de restauratie zien. De auto uit de jaren 50 van de vorige eeuw is gedeeltelijk van aluminium.

Hanomag camper, type Orion uit 1972, Historisch Weekend Den Helder
Hanomag camper, type Orion uit 1972, Historisch Weekend Den Helder
De bling/bling auto's en caravans tijdens het Historisch Weekend van Den Helder
De bling/bling auto’s en caravans tijdens het Historisch Weekend van Den Helder

We zien ook een hele verzameling oude caravans en campers bij elkaar staan. Een Orion van Hanomag trekt onze aandacht. Deze camper van 6 meter lang heeft een carrosserie van Polyester. De eigenaar gaat er nog jaarlijks mee op vakantie naar Spanje of Italië. Op een ander terrein staan weer hele rijen vrachtwagens en autobussen in allerlei soorten en maten. Inmiddels beginnen wij trek te krijgen. Op het centrale plein staan een aantal foodtrucks opgesteld rond de tafels en stoelen. Allerlei heerlijke geuren komen ons tegemoet als wij ons op het plein begeven. Op een open vuur worden grote stukken zalm gegrild. Een blaasorkest verzorgt de muziek terwijl wij eten.

De moten zalm worden klaargemaakt voor consumptie
De moten zalm worden klaargemaakt voor consumptie

Na de lunch zien we nog een verzameling old-timer fietsen en bromfietsen. Zelfs een fiets met een oude brandstof motor aandrijving onder het zadel. De verzamelbeurs in een van de gebouwen slaan we over net als de vijftig zeer exclusieve auto’s die in de Stadshal tentoongesteld worden. De tijd begint te dringen. We moeten weer naar de boot om de hond uit te laten. Op te terugweg gaan we nog wel even langs bij het old-timer vaartuig van de havenmeester. Hij ligt achter het lichtschip Texel een beetje weggestopt. Daar zien we ook de Aeneas een oud patrouille bootje van de Marine van 15 meter lang. De eigenaar heeft twee dagen achter ons gelegen bij Breewijd. Het is vandaag een prachtig mooie dag voor dit evenement. Op de boot is de temperatuur gelukkig niet al te erg opgelopen als wij weer aanboord stappen.

Oude vaartuigen in het kanaal langs de Rijkswerf Willemsoord
Oude vaartuigen in het kanaal langs de Rijkswerf Willemsoord

Rond een uur of vijf is het evenement afgelopen en zien wij aan de overkant van het water een aantal voertuigen langsrijden van mensen die niet op het terrein overnachten. Zondagochtend zullen ze wel weer terugkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *