De oude Botters in de haven van Elburg

Zaterdag 7 mei
Adri heeft zijn tweede afspraak bij de Dorn therapeut in Hierden. Om 8.30 vertrekt hij op de fiets voor een behandeling. Zodra hij terug is maken we los. We waren van plan om een stukje door de polder te gaan vandaag naar Biddinghuizen maar de sluis Lovink de polder in is maar 5 meter breed en 20 meter lang. Dan hebben we maar 50 centimeter over naast de boot en waarschijnlijk geen ruimte voor de stootkussens. We voelen er weinig voor om krassen te varen en op het laatste moment besluiten wij om naar Elburg te varen. Dit betekent dat wij het Veluwemeer over moeten. Naast de vaargeul is het meer erg ondiep. Dat zien we aan de surfers die gewoon naast de plank tot hun middel in het water staan. We hebben geen haast en varen rustig naar de Elburgerbrug aan de andere kant van het Veluwemeer 17 km. verder. Er liggen een aantal zeilboten te wachten op een opening. Wij kunnen onder de brug door en gaan meteen stuurboord de vaart naar Elburg in. We hebben afgesproken het eerste beschikbare plekje direct te nemen want het is vandaag ook erg druk op het water. De lange steiger naar Elburg is al aardig gevuld. We nemen het derde plekje in beslag en worden vriendelijk geholpen met vastmaken door andere bootjesmensen.
We leggen de walstroom kabel uit en krijgen meteen stroom.

De oude Botters in de haven van Elburg
De oude Botters in de haven van Elburg

Vlak bij de vesting zit een goede viswinkel waar we lunchen met een broodje haring en visfrietjes. Bij de watersportzaak van de familie Deetman die ook de achterliggende touwbaan exploiteren kijken we even rond op zoek naar een telescoopstok waar een scrubpad op kan. We kunnen niets vinden wat geschikt is. Op de wal van de vesting kun je in de kazematten komen. Bij de andere stadspoort kun je er weer uit. Bij de ingangen zitten mensen die je het een en ander kunnen vertellen over deze verdedigingswerken. We lopen over de vestingwal om de stad heen. Zo hebben we een mooi uitzicht over de stad en de omgeving en we vangen ook nog een beetje verkoeling van de wind. Het is in de stad erg druk met toeristen. Wij kijken nog even bij de joodse begraafplaats die ook hier, net als in Amersfoort, op de vestingwal is aangelegd. De begraafplaats is ommuurd en afgesloten door een hekwerk. De rechtopstaande stenen markeren 109 graven. Dit duidt op een Asjkenazische begraafplaats. De sefardische joden gebruiken liggende stenen. In heel Nederland zijn nog ongeveer een 230 joodse begraafplaatsen. Deze zijn vaak heel erg oud omdat de graven voor eeuwig zijn. Ze worden niet geruimd. In de vesting is ook nog een Joodse Sjoel, wat nu een museum is over de joodse inwoners van Elburg en Nederland.

De Joodse begraafplaats op de vestingwal van Elburg
De Joodse begraafplaats op de vestingwal van Elburg

Als we weer terug komen bij de boot staat de havenmeester op ons te wachten. We rekenen twee overnachtingen af. We zijn tevreden met ons plekje. Het is wel ver bij de vesting vandaan maar daardoor ook heerlijk rustig. Ik doe aan het einde van de middag het beddengoed in de wasmachine en hang het over de reling te drogen. Voor de avond ligt het weer schoon en droog op bed. ‘s Avonds horen wij tot laat een vogel prachtig zingen. Het lijkt wel een kanarie. Maar na wat zoeken op youtube blijkt het een nachtegaal te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *