Maandag 14 september 2015

Het is over met het mooie weer. Regen bij het opstaan. Regen als ik Tess uitlaat. Regen als ik nog even een boodschap ga doen. Wij zijn blij dat het niet nodig is om de tent af te breken om onder de brug door te kunnen. Alles zou nat geworden zijn. Als wij tegen elf uur wegvaren zijn er mensen van de genie bezig om een brug te maken aan de wachtsteiger voor de draaibrug. De boten voor ‘Den Bosch Maritiem’ druppelen binnen. Wij varen de Dieze af naar Sluis Engelen en schutten met vier plezierjachten omlaag naar de Maas. Ik draag mijn regenpak. Op de Maas verschillende hevige regenbuien gehad. Het is maar een klein stukje varen naar het mooie vestingstadje Heusden. Ik bel de havenmeester van de Watersportvereniging. We mogen aan de ‘Maassteiger’ gaan liggen. Daar hebben we 10 Ampère stroom en water om de tank weer te vullen.

Bij de vestingswal de haven van Watersport Vereniging Heusden
Bij de vestingswal de haven van Watersport Vereniging Heusden

De wasmand zit vol dus ik zet meteen een was aan. We lunchen aan boord en daarna combineren we het uitlaten van Tess met een wandeling door Heusden. De lucht is gelukkig wat opgeklaard en af en toe laat het zonnetje de keien in de stad glinsteren. De gemeentehaven van Heusden ligt binnen de stadsmuren. Je moet onder een brug door om er te komen en het is niet diep maar je ligt wel binnen de stadsmuren. Vroeger kwamen de goederen via deze haven de stad in nadat er eerst belasting over geheven werd. Het Commiezen huis sluit de haven aan de stads kant af.

De stadshaven van Heusden voor de regenbui
De stadshaven van Heusden voor de regenbui

Het is rustig in het stadje en veel winkels zijn gesloten omdat het maandag is. We vinden echter nog een groentewinkel waar ook wat andere levensmiddelen worden verkocht. In dezelfde straat staat ook een winkel van Jan Jansen Schoenen. Een bijzonder eigenzinnige ontwerper van schoenen. Bij ‘Bakkertje Deeg’ schenken ze ook koffie. We hadden ons hondje bij ons dus we zijn op het terras aan een tafeltje aangeschoven onder een parasol. Adri had juist een kopje koffie met de specialiteit van de bakkerij gehaald of het begint toch te regenen. We schuiven naar elkaar toe onder de parasol maar die begint rondom te druipen. Precies  in Adri zijn kraag en in mijn broeksband. Het hondje zit lekker droog onder het tafeltje. De bedienden van de winkel halen ons binnen. Als het hondje rustig is dan mag dat voor deze keer. Achter het winkelgedeelte is er een gezellig ingerichte ruimte om te zitten. Je kunt er een High tea gebruiken. De bakker geeft workshops en lezingen. Alles ruikt er heerlijk naar vers gebakken brood en gebak. De menukaart zit in een kinderboek van ‘Bakkertje Deeg’ geplakt. Kneuterig leuk allemaal. We genieten van de koffie met een ronde appelkoek met noten. Als het weer droog is vertrekken we en gaan linéa recta naar de boot.

De stadshaven van Heusden na de regenbui
De stadshaven van Heusden na de regenbui

De lucht zit nog vol met buien. In onze tent op het achterdek hebben we een prachtig uitzicht over de omgeving. Donkere luchten op de achtergrond en dan het zonnetje op de voorgrond. We genieten met volle teugen. Ik denk zelfs nog even een was te drogen op de wind maar dat was wat al te optimistisch. Ik haal hem twee keer af voor weer een regenbui voor ik hem maar in de droger stop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *