Maandag 13 juni
De brugwachter van de Kruiswaterbrug voor de havenkom geeft met de luidspreker door dat de brug gestremd is en dat er hulp onderweg is. We kunnen dus niet meteen vertrekken. Ik loop nog een keer naar de supermarkt om nog wat proviand in te slaan. Als ik weer aan boord klim is de stremming opgelost en kunnen we vertrekken. We varen nu op; ‘De Wimerts of Bolswarderzijlvaart’. Bij Wolsumerketting draait de brug voor ons nog maar bij de volgende brug geeft het licht aan dat de brugwachter lunchpauze heeft. In het plaatsje Abbegaasterketting maken wij vast aan het remwerk voor de brug en maken van de gelegenheid gebruik om te lunchen tijdens het wachten.

De zelfbedieningsbrug bij Oosthem
De zelfbedieningsbrug bij Oosthem

Bij het plaatsje Oosthem ligt een zelfbedieningsbrug over de vaart. Dit houdt in dat je een knop moet indrukken voor bediening van de brug. Na tien minuten draait de brug voor ons open en krijgen we groen licht om door te varen. Op het meer achter Oosthem is een marrekrite steiger waar al een bootje ligt aangemeerd. We kijken even of we er nog bij kunnen maar dat wordt een beetje krap. We bellen voor een bediening van de spoorbrug Nije Zijl en varen IJlst binnen. IJlst is ook een stad die deel uitmaakt van de ‘Elfstedentocht’. Aan een marrekrite in de ‘Wijde Wijmerts’ maken wij vast met de intentie om met de fiets naar IJlst te gaan. We liggen echter aan een eilandje en we kunnen er niet af met de fiets.

De marrekrite aan de Wijde Wijmerts bij IJlst
De marrekrite aan de Wijde Wijmerts bij IJlst

De kaal geschoren weilanden in de omgeving worden volop bemest. De lucht is vergeven van de agrarische bestandsdelen om het maar even heel netjes te verwoorden. We hebben ineens een twintigtal ongenode vliegen aan boord. Ook dit is natuur. Maar ’s avonds is het ‘het recht van de sterkste’, en ik heb heerlijk geslapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *