Woensdag 27 juli
We doen de watertank vol en brengen de vuilnis weg voor we vertrekken. Deze haven is ons goed bevallen. We hopen hier nog eens terug te keren. Om tien uur varen wij de haven uit. Nu is het nog een eindje over de recreatieplas naar de uitgang om op de Nederrijn te komen.

Het silhouet van Wijk bij Duurstede aan de Neder-Rijn
Het silhouet van Wijk bij Duurstede aan de Neder-Rijn

Wijk bij Duurstede zien wij al snel afgetekend op de noord oever. De jachthavens liggen boven de stad aan de rivier. De haven in de stad is vernieuwd en ook in gebruik inmiddels. Bij de kruising met het Amsterdam-Rijnkanaal melden aan de verkeerspost sector Wijk bij Duurstede dat wij het Amsterdam-Rijnkanaal op gaan naar de Prinses Irene Sluis.

De dubbele 'Prinses Irene Sluis' in het Amsterdam-Rijnkanaal
De dubbele ‘Prinses Irene Sluis’ in het Amsterdam-Rijnkanaal

Van de sluismeester mogen we de grote sluiskolk invaren achter de twee beroepsschapen. Over de marifoon horen wij dat er nog een beroepsschip aankomt. Even later schuift een met zand geladen schip naast ons. We schutten ongeveer 3 meter omlaag. Na de sluis laten we de geladen beroepsschepen een beetje voor ons uit lopen zodat wij wat minder last hebben van het schroefwater.

Uitvaart bij de 'Prinses Irene Sluis' met hefdeuren
Uitvaart bij de ‘Prinses Irene Sluis’ met hefdeuren

De beroepsschepen mogen hier flink hard varen en doordat de oever bestaat uit damwand kan het water hier flink klotsen als ze langsvaren. Na 12 kilometer komen we aan bij de Zuidersluis naar het Merwede Kanaal benoorden Lek. Een stuk of vijf jachten liggen te wachten voor de sluis. Een oud bootje met ‘Parlevinker’ op een bordje aan de zijkant maakt ruimte voor ons aan de wachtsteiger. Ze zijn op weg naar Vreeswijk voor het evenement wat komend weekend zal plaatsvinden. Meer als 200 oude beroepsschepen worden er verwacht en ze zijn wat aan de vroege kant.

In de Zuidersluis van het Amsterdam-Rijnkanaal naar het Merwede Kanaal
In de Zuidersluis van het Amsterdam-Rijnkanaal naar het Merwede Kanaal

Na de sluis zien we dat er al meer mensen vroeg bij willen zijn want bij Jutphaas ligt de kade helemaal vol. Wij wilden hier een nachtje liggen maar moeten verder naar IJsselstein. Het is inmiddels hard gaan regenen. We gaan de smalle Doorslag door en varen door Nieuwegein. Aan het einde van de Doorslag draaien wij de Gekanaliseerde IJssel op. Bij de kade van IJsselstein zijn nog twee plaatsen vrij. Wij passen precies op één plek en maken vast aan de IJsselkade bij de wijk Panoven. Achter de woonhuizen aan de kade laat ik in regenkleding de hond uit in het park. Mooie oude bomen staan hier en in het midden is een speeltuin ingericht. Je kijkt hier ook op een stuk oude stadsmuur van IJsselstein. Vlak voor de muur is nog een stukje grond tussen de muur en de gracht. Daar wordt een tuin bijgehouden met buxushaagjes en planten ertussen. Achter de stadsmuur de oude stadspanden met links de katholieke kerk en rechts de protestantenkerk. Ik keer weer snel terug naar de boot. Het is niet koud maar het blijft de rest van de middag en avond maar door regenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *