Mejuffrouw Ooievaar zoekt het hogerop

Zaterdag 22 april 2017

Vanaf de jachthaven zien wij ’s winters de toren van de  St. Nicolaasbasiliek in IJsselstein. Op internet had ik gelezen dat vanmorgen de toren beklommen kon worden voor € 5,- t.b.v. de restauratie van de kerk. Nu dacht ik daar eigenlijk van genezen te zijn na de toren van de Nieuwe Kerk in Delft te hebben beklommen met angst en beven maar het uitzicht over de bekende omgeving trok mij aan. Om half elf stond ik er gewapend met de fotocamera voor de deur. Een half uur te vroeg. Geen probleem want de winkelstraat was vlakbij en bood meer dan genoeg vermaak om een half uurtje stuk te slaan.

Het interieur van de St.Nicolaasbasiliek te IJsselstein
Het interieur van de St.Nicolaasbasiliek te IJsselstein

St.Nicolaasbasiliek

De kerk is een ontwerp van de architect Alfred Tepe en gebouwd in het jaar 1885/87. Het orgel staat in de koorgalerij en is gebouwd door de bekende orgelbouwer Maarschalkerweerd. De vrijwilligers die in de kerk rondlopen vertellen over de restauratie van de kerk. Het komt erop neer dat alles flink gereinigd moet worden. Wierook en brandende kaarsen hebben alles smoezelig gemaakt. Het plafond is klaar en ziet er weer fris uit. De altaarstukken worden momenteel onder handen genomen en van de twaalf kruiswegstaties is er één gedeeltelijk gereinigd. Het verschil is opvallend.

Een altaarstuk onder het plastic voor restauratie
Een altaarstuk onder het plastic voor restauratie

Om twaalf uur ga ik onder begeleiding de smalle wenteltrap naar de koorgalerij op. Het orgel staat tegen beide wanden van de zolder met de speeltafel in het midden. Een hoog gebrandschilderd raam bevind zich in de muur van de nis. Het zangkoor staat aan beide zijden naast de speeltafel en kijkt uit over de kerk. De smalle wenteltrap draait verder naar de verdieping waar de klokken geluid kunnen worden. Vanuit die ruimte lopen we de zolder van de kerk op. Een houten loopbrug leidt ons over een landschap van halve bollen en diepe dalen. De bovenkant van de gemetselde bogen in het plafond van de kerk. De houten balkenconstructie van het dak rust op de hoge pilaren. De gids vertelt dat de constructie eerst op de grond gemaakt is en daarna in onderdelen naar boven getakeld en in elkaar gezet. Halverwege de zolder kunnen wij links en rechts naar de zijkant van de zolder waar zich een klein deurtje bevind. Via de deur komen wij in de goot terecht en kijken uit over de omgeving. Links boven ons staat een ooievaar boven op een dakkapel.

Mejuffrouw Ooievaar zoekt het hogerop
Mejuffrouw Ooievaar zoekt het hogerop

We hebben een prachtig uitzicht op de korenmolen ‘De Windotter’ met de zendmast op de achtergrond. Aan de andere zijde van de kerk kijken we uit op de Achtersloot en Eiteren. We klimmen nog wat hoger in de toren naar de verdieping waar de drie grote klokken hangen. Aan de binnenzijde van de galmgaten zit een raster om vogels en vleermuizen te weren. Het is koud en het waait enorm op deze hoogte. Door het rasterwerk maak ik nog snel een paar foto’s van de omgeving. Tijdens de afdaling passeren we de volgende groep op weg naar boven.

Het uitzicht op de Achtersloot en Eiteren door de galmgaten van de St.Nicolaasbasiliek
Het uitzicht op de Achtersloot en Eiteren door de galmgaten van de St.Nicolaasbasiliek

’s Middags breng ik een bezoek aan MIJ. In het Museum IJsselstein kun je het een en ander te weten komen over de historie van de stad. Er is een maquette van het oude kasteel en van de ommuurde stad waar de overblijfselen nog van terug te vinden zijn in de stad. In de omgeving van IJsselstein waren veel griendvelden. Tot de Tweede Wereldoorlog waren veel mensen in IJsselstein werkzaam in de griendcultuur als hoepmaker, mandenmaker of stoelmatter. Voor het museum staat een oude man griendhout te schillen met een griendijzer. Als kind had hij dit nog gedaan na schooltijd. Hoe dikker het griendhout hoe zwaarder het werk. Oude foto’s geven een mooi beeld van deze verdwenen industrie. Het museum is op de Walkade en heeft naast de historie van de stad ook een ruimte voor een wisselende expositie.

Wilgentenen schillen met behulp van een griendijzer
Wilgentenen schillen met behulp van een griendijzer

 

Zondag 23 april 2017

De dienst in de ‘Oude St.Nicolaaskerk’ begint om 10.00 uur en wordt geleid door prop. Van Mourik uit Driebruggen. ’s Middags maak ik met de hond een wandeling rond de stad. De tweede dienst is om 18.30 uur en wordt geleid door Ds. Klok uit Nijkerk. De organist is Gerrit Christiaan de Gier. De vaste predikant van IJsselstein maakt met een groep gemeenteleden een rondreis door Israël. Bekenden van ons zijn ook mee hebben wij ontdekt. De weersomstandigheden zijn vandaag wisselvallig en de temperatuur is wat aan de lage kant.

De achthoekige toren van de oude St.Nicolaaskerk te IJsselstein
De achthoekige toren van de oude St.Nicolaaskerk te IJsselstein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *