Woensdag 7 augustus 2013
Een klein stukje gevaren. We hebben losgemaakt in de Nordhaven en zijn na het schutten in sluis Spandau vrijwel direct bakboord uitgegaan de Spree op. Je moet het hier altijd maar afwachten. Er zijn een beperkt aantal aanlegplaatsen voor de pleziervaart en of je een vrije vindt is echt een lukkie. Gelukkig zijn in Berlijn en omgeving de vakanties alweer afgelopen. Dit droeg er aan bij dat we redelijk dicht bij het centrum een plek vonden.

Afbeelding van de Bahama's afgemeerd in de Spree, Berlijn
De Bahama’s afgemeerd in de Spree, Berlijn

We lagen aan de rand van de Tiergarten. Dit is niet een dierentuin als in de zin van Artis of Blijdorp maar gewoon een gigantisch park waar zich allerlei dieren ophouden. Van mus tot spreeuw zogezegd, gewoon een park. Ook is hier de Ambtsresidentie van de Duitse president. Je hoort er eigenlijk nooit over maar ze hebben er echt één in Duitsland. Angela Merkel, ja, die kennen we maar de president? Ik zou het niet weten. Niettemin heeft deze persoon een gigant van een paleis tot zijn beschikking.

Afbeelding van paleis Bellevue, Berlijn
Paleis Bellevue, Berlijn

Het park bij het paleis is zo ingericht dat de wegen allemaal uitzicht bieden op de Siegesaulle, een hele hoge zuil met daar bovenop een engelfiguur. Volledig verguld. Een toeristische trekpester die hier wel goed toegankelijk is gemaakt. Je hoeft namelijk niet het zeer drukke verkeersplein over te steken maar het is vanaf de buitenkant via tunnels onder het verkeersplein door bereikbaar. Uiteraard zijn we er naar toe gekuierd hebben het bekeken en zijn via het park weer richting de Brandenburger Tor gelopen.

Afbeelding van de Siegesaulle centraal in de Tiergarten, Berlijn
De ‘Siegesaulle’ centraal in de Tiergarten, Berlijn

Tijdens onze eerste ervaring met Berlijn, toen we in Spandau lagen met de boot hadden we deze Tor ook al gezien. Toen was er een festival in verband met de Frans-Duitse week. Dit was nu allemaal weer weg maar het was er niet rustiger op geworden. Onze wandeltocht vervolgde zich langs de Reichstag en de overige parlementsgebouwen. Tsjonge wat een kasten. De Reichstag, opnieuw opgebouwd of niet, is majestueus monumentaal pand met een bijzondere “glazen” koepel. Er moet wel iets belangrijks aan de hand zijn geweest want het wemelde van de beveiligingsmensen en de dranghekken.

Afbeelding van het Rijksdaggebouw, Berlijn
Rijksdaggebouw, Berlijn

Opvallend was dat in het straatwerk de voormalige Berlijnse muur was in-gestraat. Vlak langs de Reichstag. We hebben onze wandeling aan de andere kant van de Spree afgemaakt. Na aan boord en beetje te hebben gerust zijn we een happie wezen doen op het drijvende terras van een van de vele rederijen die hier rondvaarten verzorgen. Daarna terug naar de boot. wat opviel is dat tot zeer laat in de avond er nog mensen langs de Spree op bankjes zaten te relaxen. Zo’n rivier heeft toch aantrekkingskracht.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *