De mooie plataanbomen op de kade langs de jachthaven van Schiedam

Woensdag 25 april 2018

Ik moet nog een stukje van de boot poetsen. Het is de strook aan bakboordzijde vlak boven de waterlijn. Hiervoor heb ik het vlot van de vereniging nodig en dat is gisteren aan het einde van de middag naar een andere plek op de jachthaven gepeddeld. Een lid van de vereniging wil zijn boot gaan verven maar heeft het vlot pas om drie uur vanmiddag nodig. Tot zo laat kunnen wij het nog gebruiken. Ik peddel het vlot met veel geduld weer terug. We leggen de boot aan stuurboordzijde vast aan de vingerpier en het vlot maken we vast aan de bakboordzijde. Nu kan ik het laatste stukje reinigen en in de was zetten. Rond de middag ben ik klaar. Havenmeester Annemiek komt precies op dat moment langs om door te geven dan de vaste ligplaats houder heeft gebeld dat ze vanmiddag terug komen. Het vlot moet weg maar wij kunnen blijven waar we nu liggen. Dat betekent dat we een ander verlengsnoer voor de walstroom moeten gebuiken want we kunnen niet bij de stroompaal komen met de snoeren die we in gebruik hebben. Gelukkig hebben we nog een langer snoer en we wisselen het om. Om twee uur komt er een motorjacht met een belgisch echtpaar terug van hun vaartocht. De mensen hebben ook een Super-van-Craft gevaren maar hebben hem verkocht in verband met het vele onderhoud. Klinkt ons niet vreemd in de oren.

We liggen nu tussen twee grote motorjachten in en ons uitzicht is er niet op verbeterd. Voor de hond is het ook moeilijk om vanaf rechts op de boot te springen. ‘s Avonds regent het regelmatig. Op de kade staan grote platanen en daar valt op dit moment het een en ander uit. Stuifmeel en bloemblaadjes die op de randen van de boot blijven liggen en nat worden laten bruin-gele vlekken achter.

Het oude deel van de jachthaven van WSV De Nieuwe Haven in Schiedam
Het oude deel van de jachthaven van WSV De Nieuwe Haven in Schiedam

Het oudste deel van de hoofdsteiger van de vereniging wordt binnenkort vernieuwd. Twee stukken van een meter of tien nieuwe steiger liggen klaar in een lege box en de rest moet nog worden opgehaald. De hoofdsteiger drijft langs de kade en met lange vingerpieren zijn boxen gemaakt dwars op de hoofdsteiger waar twee boten kunnen liggen van maximaal 20 meter lengte. Ik loop de hoofdsteiger af tot het eind en kijk naar de boten die liggen aangemeerd. Het is een bonte verzameling van motorjachten en zeilboten. De meeste bootjes dragen wel een naam en om een indruk te geven en omdat ik het heerlijk vind om lijstjes te maken hierbij een opsomming van de bootnamen in de jachthaven; Oase, Maria, RP21 rijkspolitie, Deinemeid, Mira pauw, jacht zn, Romance, Nereus II, Bokkegat RWS, De Bahama’s, Admiral, Grande Jatte, Grand Dane, Halve Maen, Stedan, Watchman of London, Samaro, Silene, Boogschutter, geen naam, Liever Lee, zeilboot zn, jacht zn, Lady Ann, Tiro, Geen Idee, zeilboot zn. 2x, Boreas, Domenica, Big Bison, Bon Garçon, Elizabeth, Stormvogel, Lady Jenifer, Jodilian, Watervogel, Nooit gedacht, Feronia, 2x tekoop, ELGA. Arti, Caribian Queen, Lucky, Roddel, La Belle époque, Spica, Jotta Nostra, geen naam, Aquafrion, Bouhannouch, Super fly, Gringo.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *