
Maandag 7 augustus
Ik haal eerst nog even wat boodschappen bij de Coop supermarkt. We vertrekken omstreeks half tien. De brugwachter laat even op zich wachten bij de Kerkbrug. Vlak voor de brug is aan stuurboord de afslag naar het Zijtak Stieltjeskanaal. Hier ligt een lage vaste brug waar wij niet onderdoor kunnen. Voor de Westerveenschebrug kunnen we rechtsaf het Stieltjeskanaal op en varen we door Zandpol naar de Stieltjeskanaalsluis waar we ongeveer vijf meter afschutten.


Bij Coevorden zien we dat de steiger van de jachthaven vol ligt. De ligplaatsen die op de ANWB kaart staan aangegeven hebben helemaal geen bolders. We varen door tot de Spoorhaven waar grote meerpalen voor de kant staan. Aan het begin staan twee meerpalen 15 meter uit elkaar en daar parkeren wij de boot tussen. Om de boot aan de kant te houden leggen wij een landvast om een boom. Achterin de haven liggen twee woonboten en er is een beweegbare spoorbrug. We zijn hier verder alleen en hebben geen aansluiting voor de stroom. Er staan hier wel een aantal vuilcontainers en er is voldoende groen om de hond uit te laten. Aan de overzijde van het water is een fabrieksterrein. Precies om twaalf uur worden wij opgeschrikt door een stoomfluit. Vermoedelijk wordt daarmee de schafttijd aangegeven.


Wij hebben inmiddels trek gekregen en Adri stelt voor om in de stad wat te gaan eten. We lopen langs het water een stukje terug en tussen de Melkhaven en de Gashaven door wandelen wij een winkelstraat op. Deze komt uit op een marktplein waar de marktkooplui juist hun kramen opbreken. Het beeld van de ganzenhoedster staat hier. Al eeuwen lang wordt er in november een ganzenmarkt gehouden in Coevorden. Deze traditie wordt ook nu nog in ere gehouden. Bij Bakker Bart eten we een broodje op het terras. We lopen de winkelstraat uit en komen bij het station. Hier houden wij rechts aan want we willen zien wat er over is van de oude vestingswerken die hier door Menno van Coehoorn indertijd zijn gebouwd. Op oude tekeningen van de stad zagen we dat Coevorden in het verleden een stervormige vestingsstad was. Op de plattegrond van de stad kun je nog drie punten herkennen. We kunnen er echter niet bijkomen vanwege de bebouwing die ervoor ligt. Een groot park ligt aan deze kant net buiten de stadsgracht. We vinden het te warm om een hele omweg te maken en lopen naar de passantenhaven waar we eerder geen ligplaats vonden. De haven loopt echter in een hoek richting het marktplein en achterin zijn nog een paar lege plaatsen aan de steiger. We zijn nu ook dichtbij het kasteel van Coevorden. We lopen er omheen en maken wat foto’s. Het herbergt tegenwoordig een luxe hotel-restaurant. Het Arsenaal bevindt zich naast de haven en het Stedelijk Museum Coevorden en de toeristeninformatie is er in gevestigd. Een stadswandeling met de titel ‘Scherven van de stad’ voert je langs tien plekken die de verhalen van de stad vertellen. We zijn een aantal plekken tegengekomen. Het zijn ijzeren platen met uitgefreesde teksten.


Coevorden is eeuwenlang een strijdtoneel geweest. De plaatsnaam betekent een voor vee doorwaadbare plek. Het lag op een drukke handelsroute. Daardoor was het een begerenswaardige plek waar veel strijd om geleverd is. Terug op de boot moeten we generator draaien voor de stroom. Ik doe een was en moet voor het eten de oven gebruiken. Onder de lindebomen op de kant liggen veel zwarte veren en poep. Tegen de avond komen er kraaien of kauwtjes in de bomen overnachten. Het is een gekwetter van een jewelste. De boot is ook helemaal kleverig geworden van de honingdauw. We zijn niet enthousiast over onze ligplaats in Coevorden. Morgen hopen we weer verder te gaan.