Het interieur van de St.Nicolaasbasiliek van Jutphaas

Maandag 24 april 2017

Vandaag varen we weer een stukje verder. We laten IJsselstein achter ons en varen een stukje over de Kromme IJssel tot aan de Doorslag. Daar wordt de Geinbrug voor ons geheven en passeren wij het St.Anthonius Ziekenhuis aan bakboordzijde.

Geinbrug in Nieuwegein
Geinbrug in Nieuwegein

Voor de volgende brug die voor ons moet draaien bevindt zich aan bakboord een lange kade waar je 3 x 24 uur mag liggen. Het winkelcentrum City Plaza is dichtbij voor boodschappen. We geven echter de voorkeur aan een meer landelijke omgeving en varen door naar de kade in Jutphaas in het Merwedekanaal. Deze kade ligt voor ons ook aan bakboordzijde. Aan stuurboord kijken we uit op het landgoed “Rijnhuizen” met de parkachtige tuin. De gemeente Jutphaas is tegenwoordig onderdeel van Nieuwegein. Na de lunch wandelen we met de hond naar de overkant langs het landgoed naar het fort van Jutphaas. Dit fort is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is gebouwd op het fundament van het voormalige kasteel Plettenburg. Het fort herbergt nu een wijnhandel.

Het fort van Jutphaas
Het fort van Jutphaas
Landgoed 'Rijnhuizen' in Jutphaas
Landgoed ‘Rijnhuizen’ in Jutphaas
Het interieur van de St.Nicolaasbasiliek van Jutphaas
Het interieur van de St.Nicolaasbasiliek van Jutphaas

Terug op de bakboordoever lopen wij nog even naar de katholieke St.Nicolaasbasiliek van Jutphaas. Deze kerk is ook door architect Tepe ontworpen en heeft net als in IJsselstein een Maarschalkerweerd orgel. De kast van het orgel komt echter uit een kerk in Amsterdam en is van vroeger datum. We proberen de deur en die verleent ons toegang tot de hal en de Mariakapel. De kerk is verder afgesloten. Door het glas in lood maak ik nog een paar foto’s van het interieur. Aan het einde van de dag liggen er vier jachten aan de steiger. We kunnen hier drie dagen gratis liggen zonder faciliteiten. De lage steiger is nieuw en er staat een container voor het huisvuil.

2 antwoorden op “Jutphaas”

 1. Wat leuk om te lezen waar jullie heengaan en wat jullie allemaal tegenkomen. Volgens mij zie je de wereld op zo’n andere, rustigere manier als je vaart. Is dat niet zo?
  Mooie zomer gewenst!
  Groetjes uit Amman

 2. Wat lmooi dat jullie er een foto op plaatsen voor familie en vrienden
  Nu geniet van de utrechtse wateren.

  Groetjes

  Coby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *