Zondag 20 mei 2012
Wij beiden zijn grote fans van het programma; ‘Nederland zingt op zondag’. Als wij naar de kerk gaan dan stellen wij de opname voor het programma in en kijken het later. Nu is het ons opgevallen dat het programma een groupie heeft die overal naar toe gaat waar het programma wordt opgenomen. Wij betrappen ons er op dat wij steeds naar hem uitkijken. Het is een soort competitie tussen ons beiden, wie ziet hem het eerst. In Leeuwarden hebben wij helemaal geen televisie ontvangst. Dus dat is lekker rustig. Om 9 uur vertrekken wij naar de Grote- of Jacobijnerkerk voor een PKN-dienst. Op het internet lazen wij dat ze een half uur inloop hebben met koffie en daar willen wij bij zijn. Voor de kerk wissel ik nog gauw even mijn wandelschoenen voor mijn zitschoenen. Rechts van ons komt er een meneer aanlopen. Nou geef ik je te raden wie dat was. Onze groupie!
Het koffiedrinken voor de dienst was in de ‘Refter’ naast de kerk in een voormalig klooster wat bij de kerk is getrokken. Door verschillende mensen werden wij aangesproken en verwelkomd. Vlak voor tienen keerden wij terug naar de kerk en vonden een plaatsje recht tegenover het prachtige ‘Müller’ orgel.De geschiedenis van de kerk is nauw verbonden met de ‘oranjes’. Allerlei elementen uit het interieur wijzen daarop. De liturgie van de dienst was op vele punten anders dan wij gewend zijn. Voorganger was ds. J.J. van der Heiden uit Haarlem. Organist was de heer Theo Jellema. Een organist met wereldfaam. Tijdens de dienst hoorden wij dat er na de dienst koffiedrinken was met een traktatie van een echtpaar wat 65 jaar getrouwd was. Na dit warme onthaal gingen wij nog met de prachtige orgelklanken vers in het geheugen terug naar de boot.

Net geïnstalleerd op ons achterdek met een drankje en een hapje in het zonnetje zagen dat in het park verschillende auto’s met grote aanhangwagens arriveerden.

Afbeelding Müllerorgel Leeuwarden
Het Müller orgel van De Grote- of Jacobijnerkerk
Afbeelding Prinsentuin Leeuwarden
Draaiorgeldag in de Prinsentuin, Leeuwarden

Eén parkeerde zijn auto met aanhanger pal voor de boot. Aandachtig sloegen wij de activiteiten gade. De aanhanger werd los gekoppeld. Het zeil werd weg geschoven. Het dak werd omhoog gezet en een kabel werd uitgerold. De draaiorgelman was zich aan het installeren. Adri riep nog vertwijfelt; “Jullie gaan toch zeker niet spelen hé? Dit is toch alleen voor de show?” Maar helaas, vandaag waren een stuk of tien draaiorgels uit het land verzameld in de Prinsentuin om van 13.00 uur tot 17.30 uur van zich te laten horen.

Een rustige zondagmiddag zat er voor ons niet in. Van drie kanten kwamen de draaiorgelklanken op ons af. De hele middag hebben wij gezellig mensen gekeken die op het gebeuren af kwamen. Wat is er mooier dan dat? De orgelman heette Jetse de Boer en hij had een Wellershaus Concertorgel bij zich uit 1890. De herbouw van het front en het schilderwerk van het orgel werden door hemzelf gedaan. Wij hebben nog even gezellig met hem gepraat na afloop onder het genot van een drankje. En passant kregen wij nog een CD van het orgel kado.

Afbeelding detail draaiorgel
Mechanische dansmariekes

Tess vond al die klanken en geluiden hoogst verontrusten en is de hele middag onderin de boot gebleven. Met uitlaten moest ik het park uitlopen voor zij wat kon doen. Dat bracht mij tot vlak bij de eerder genoemde Eebrug. Wat zag ik daar? Een gigantische….. ‘Jumbo’. Op 10 minuten loopafstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *