Grote grazers langs de boot op Stampersplaat

Donderdag 17 mei 2018

De Accu’s

De accu’s zijn onder de 70% en Adri start de generator om er weer wat stroom in te draaien. In het begin wordt er op bulk vermogen geladen maar de omvormer regelt al snel terug naar absorptie en daarna naar float. Dit komt door een instelling die Adri zelf in de omvormer heeft geprogrammeerd. De laadspanning komt niet boven de 28,8 V en daardoor regelt de omvormer snel terug. De leverancier van de accu’s had gezegd dat de laadstroom op 29,2 V moest staan omdat we anders de accu’s niet vol zouden krijgen. Het ziet er naar uit dat hij gelijk gaat krijgen. Na twee uur generator draaien is er nog maar 10% accu capaciteit bijgekomen. Laadstroom van de generator wordt te snel teruggeregeld daardoor duurt het laden extra lang. We hebben nu echter niet de beschikking over een PC met een Victron configuratie om het zelf te regelen. We hebben hulp nodig om dit te herstellen. Adri loopt even naar Ad die werktuigbouwkundige is geweest om te vragen of hij raad weet. We bellen ook met de havenmeester van Brouwershaven en die weet wel een mannetje die dat waarschijnlijk wel voor ons kan regelen. We reserveren meteen een ligplaats voor het komende Pinksterweekend.

Een krab in het heldere water van het Grevelingenmeer
Een krab in het heldere water van het Grevelingenmeer
Grote grazers van de Stampersplaat

Na de lunch wacht ons een verrassing naast de boot. Een hele kudde ‘grote grazers’ staat rond de haven te grazen. Dat ‘grote’ moeten we echter niet al te serieus nemen want het zijn lieve kleine bruine pony’s die heel rustig de kleine grassprietjes aan het miniseren zijn.

Lieve bruine gazonmaaiers langs de boot
Lieve bruine gazonmaaiers langs de boot

Ik pak snel de camera om het vast te leggen. Het terrein van het haventje is afgeschermd maar de beesten hebben een doorgang gevonden om toch naar de boten te komen. Een aantal van de pony’s hebben natte poten en een natte buik dus misschien zijn ze wel door het water gekomen. Twee hebben kriebel op de rug en rollen over hun rug met de poten in de lucht. Prachtig om deze wilde beesten, die natuurlijk helemaal niet wild zijn, van zo dichtbij te zien. We houden de hond maar aan boord want we willen de pony’s niet laten schrikken. Als ze gaan rennen dan bezeren ze zich misschien. De pony’s nemen de tijd om het terrein grondig af te grazen. Ik stap er uiteindelijk toch maar langs om de hond uit te laten. De pony’s verblikken of verblozen niet maar zijn voornamelijk nieuwsgierig naar de hond. Die trekt haar lip op en verschuilt zich achter het vrouwtje. We wandelen om het terrein en keren terug naar de boot waar de pony’s nog rondscharrelen.

Een pony met kriebel
Een pony met kriebel

Het waait wat minder dan gisteren en het is lekker zonnig. ’s Middags speel ik weer eens wat op mijn gitaar en lees mijn eerste boek van Marten Toonder uit; “Geld speelt geen rol”. Het is een verzamelband met de boeken; ‘De Windhandel’, ‘De Sloven’ en ‘De Bovenbazen’. Ik kom in het boek allemaal uitdrukkingen tegen die zo zijn overgenomen in het dagelijks taalgebruik.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *