Antiek kabinetorgel in het Orgelmuseum van Elburg

Dinsdag 13 augustus 2019

Boon-Leeflangorgel

Vanmorgen is het regenachtig. We nemen de paraplu mee en laten de hond aan boord om samen naar het orgelmuseum van Elburg te gaan. Het gaat om elf uur open. Bij het museum staat een meneer ons op te wachten en hij vraagt ons of we het orgelconcert ook willen mee maken. Dat gaat bijna beginnen. We nemen plaats in een kleine zaal waar een groot kleurrijk orgel een hele wand in beslag neemt. We zitten in de aparte zaal van het orgelmuseum en het orgel is het Boon-Leeflangorgel. Zo’n orgel hebben we nog nooit gezien. De orgelpijpen staan in een hele moderne orgelkas met allerlei felle kleuren. De orgelkas is in 1980 gebouwd door de bekende architect Gerrit Boon. Hierin is een bestaand Leeflang orgel geplaatst voor gebruik als huisorgel in zijn woonboerderij in Hoog Buurlo. Na het overlijden van de architect is het na wat omzwervingen in de stadsboerderij annex gevangenis op de binnenplaats van het museum terecht gekomen.

Organist Jan-Willem Jonkman vertelt over de werken die hij gaat spelen op het Boon-Leeflang-orgel
Organist Jan-Willem Jonkman vertelt over de werken die hij gaat spelen op het Boon-Leeflang-orgel

De organist is de 21-jarige Jan-Willem Jonkman en hij vertelt vooraf wat hij voor ons gaat spelen. Het is muziek van J.S. Bach, Anthonie van Noordt, George Böhm en L.N. Clérambault en hij vindt het goed passen bij de frisse klank van het orgel. Wij vinden het erg leuk om dit orgel te horen bespelen maar we vinden de klank erg scherp en dan duurt een half uur best lang.

Het Boon-Leeflang-orgel in het Orgelmuseum van Elburg
Het Boon-Leeflang-orgel in het Orgelmuseum van Elburg
Orgelmuseum Elburg

Het museum is sinds 2014 gevestigd in het oudste gebouw van de stad. Het heet het Arent Thoe Boecophuis en het heeft meer dan vijfhonderd jaar dienst gedaan als het stadhuis van Elburg. Arent Thoe Boecop was overigens rentmeester van de hertog van Gelre en de ontwerper van het unieke rechthoekige stratenplan van Elburg. Het museum is in 1977 opgericht door Maarten Seijbel, destijds orgenist van de Grote- of St.Nicolaaskerk van Elburg. In de kelder van het gebouw staan opengewerkte modellen van orgels om de techniek van het pijporgel uit de doeken te doen. Je mag de instrumenten zelf uitproberen. In de ruimte van de receptie staan ook een paar orgels en het orgel in de hoek wordt voor Adri aangezet zodat hij even kan spelen. We lopen de rest van het museum door en zien mooie modellen van pijporgels, kabinetorgels, koororgels, kistorgels, harmoniums, een clavecimbel en een clavichord. De verschillende orgelbouwers worden genoemd en de componisten van orgelmuziek. Van de bekende Nederlandse componist J.P. Sweelinck is een schilderij vervaardigd door Henk Helmantel met de gravure van Sweelinck als voorbeeld. We vonden het museum erg leuk om eens te bekijken. Als het meezit en je kunt orgelspelen krijg je van de beheerders zo de gelegenheid om wat te spelen achter een aantal instrumenten. Het museum organiseert ook regelmatig lezingen en concerten.

Verschillende orgelpijpen in het Orgelmuseum te Elburg
Verschillende orgelpijpen in het Orgelmuseum te Elburg
Een mooi versiert huisorgel in het Orgelmuseum van Elburg
Een mooi versiert huisorgel in het Orgelmuseum van Elburg
Kistharmonium uit 1896 van Joh. de Heer in het Orgelmuseum van Elburg
Kistharmonium uit 1896 van Joh. de Heer in het Orgelmuseum van Elburg
Grote- of St.Nicolaaskerk

Buiten gekomen lopen wij een straatje in om weer richting de boot te gaan. Na een paar honderd meter mist Adri de paraplu die hij had meegenomen. Die staat nog naast het orgel waar hij op gespeeld heeft. We keren om en nadat we de paraplu hebben opgehaald zien we dat de Grote- of St. Nicolaaskerk vlakbij het museum net open gaat. Een mooie gelegenheid om daar ook nog even naar binnen te gaan. We zijn hier al eerder geweest naar na een paar jaar zie je toch ook weer andere dingen in de kerk die je niet eerder waren opgevallen. Ik neem snel een aantal foto’s van het Quellhorstorgel. We zouden de toren ook kunnen beklimmen om zo over het stadje te kunnen uitkijken maar bewaren dat maar voor een volgend bezoek. We keren terug naar de boot om de hond uit te laten. ’s Middags krijgen we nog een paar onweersbuien met flink veel regen.

Het Quellhorstorgel in de Grote- of St.Nicolaaskerk te Elburg
Het Quellhorstorgel in de Grote- of St.Nicolaaskerk te Elburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *