Aan de kade van Oude-Tonge
Woensdag 15 augustus 2018

Klussen aan boord, even pauze

De komende dagen is het goed weer om wat aan boord te klussen. We hebben een aantal plekjes in de witte lak om op te knappen. In de blanke lak hebben we ook een paar plekjes die kaal gemaakt moeten worden en opnieuw ingevuld worden. Daarna moet al het blanke werk van één of twee nieuwe lagen worden voorzien. We hebben onze handen de komende dagen dus wel even vol. Een verslag van de dag zal erg saai zijn. Het komt ongeveer hier op neer; schuren, afnemen, lakken, schuren, afnemen, lakken. Opnieuw schuren, afnemen, lakken. Schuren, afnemen, lakken.

Donderdag 16 augustus 2018

Inwaterplekjes op de reling met schrapper kaal getrokken.

Drie lagen lak aangebracht op één dag. Dat is geen succes. Na 24-uur drogen is het nog niet droog genoeg om te schuren. Het komt er in rupsjes af. Deze lak van Epifanes moet echt 24-uur drogen per nieuwe laag. Schuren met korrel 320. De lak verdunnen met terpetine (1:10) zodat het goed vloeit. Aanbrengen met smal lakrollertje van schuimrubber.

De blanke bootlak van Epifanes
De blanke bootlak van Epifanes
Vrijdag 17 augustus 2018

Witte grondverf aangebracht op verschillende plekken op het dak.

Grondverf aangebracht op de rand van de boot aan bakboordzijde vlakbij de boeg. Dit was veroorzaakt in een sluis van het Kanaal Leuven-Dijle.

Grondverf aangebracht op linkerhoek kofferdek. Grondverf aangebracht op linkerhoek zwemplatform. De schuurmachine gebruikt op het dak maar de havenmeester kwam mij sommeren daarmee te stoppen. Het is niet toegestaan om tijdens het seizoen overlast te geven door luidruchtige machines te gebruiken. Leden van de vereniging waren wij de havenmeester komen klagen. Ik ruim de machine weer op en doe de rest van het schuurwerk met de hand.

Zaterdag 18 augustus 2018

Invulplekjes met blanke lak ingevuld.

Grondverf schuren, afnemen en witte aflakverf aangebracht.

Stuurboord reling afgeplakt en geschuurd.

Zondag 19 augustus 2018

De hond heeft weer diaree. Ik blijf maar thuis om als het nodig is haar extra uit te laten. Adri heeft zijn tenen gestoten en kan bijna geen schoenen aan zijn voeten verdragen. We zitten op de boot en luisteren naar de kerkdienst van Montfoort. We drinken buiten koffie met een stukje kersenvlaai.

Ik maak lekker mosterdsoep met Groningse worst en een broodje pulled chicken.

’s Avonds zijn de hond en de baas nog niet veel beter. Ik blijf aan boord en luister naar de dienst van de hervormde kerk van Oude-Tonge waar de eigen predikant dominee Kreuk voorgaat. Hij is voor ons niet onbekend, als kandidaat is hij verschillende malen in Sluipwijk voorgegaan.

Maandag 20 augustus 2018

Invulplekjes schuren en lakken.

Boodschappen aan boord gehaald.

Stuurboord reling afnemen en aflakken met Epifanes lak die ik 8-10% verdun en aanbreng met een kleine lakroller. De lak vloeit vlak maar doordat de lak langzaam droogt komt er makkelijk stof in de lak. De buurman op de haven met de Super-van-Craft, Panta Rhei uit Etten-Leur komt geregeld kijken hoe de onderhoudswerkzaamheden verlopen. Hij doet zelf ook veel onderhoud aan zijn boot en we wisselen onze ervaringen uit.

Dinsdag 21 augustus 2018

Invulplekjes schuren en lakken.

Reling aan bakboord schuren en afnemen.

Reling aan stuurboord schuren en afnemen en voor de tweede maal aflakken.

Eten; spitskoolsalade

De teakhouten reling voorzien van een nieuwe laklaag
De teakhouten reling voorzien van een nieuwe laklaag
Een spoortje roestwater onder het anker
Een spoortje roestwater onder het anker

 

Woensdag 22 augustus 2018

We mogen het onderhoudsvlot van de jachthaven gebruiken om een roestwaterspoortje op de romp onder het anker weg te poetsen. Het vlot is een stuk beter dan wat we in Schiedam konden gebruiken. Ik peddel naar de boot waar ik met een sanitairspons met een schuurmiddel het roestspoor kan verwijderen. Ik zet de plek opnieuw in de was om een beschermlaag te hebben. De buurman van de Panta Rhei zegt ons dat het van de ijzeren ring komt waar de ankerketting doorheen komt. Regenwater loopt via de ankerketting langs deze doorgang en als deze beschadigd is door de ankerketting komt er roest op wat in combinatie met regenwater een roestspoor langs de romp kan veroorzaken. Ik denk dat hij gelijk heeft. Als we kunnen voorkomen dat er regenwater langs de ankerketting loopt dan hebben we misschien ook geen roestspoor meer langs de romp. We zullen kijken of we daar wat aan kunnen doen voor de winter.

We draaien de boot en varen naar de drinkwaterkraan bij het havenkantoor om de watertank te vullen. Vanaf de steiger kan ik met de bezem de bakboordzijde van de romp reinigen.

Adri heeft de borden “Gereserveerd” op de kaai gezet zodat we weer op ons “eigen” plekje kunnen aanmeren. We kunnen nu de reling aan bakboordzijde aflakken. De eerste laag dekt goed. De invulplekjes krijgen ook een extra laag.

Het klusvlot van de W.S.V. Oude Tonge
Het klusvlot van de W.S.V. Oude Tonge
Donderdag 23 augustus 2018

Vandaag waait het flink en er wordt regen en onweer voorspeld. We brengen de dag door aan boord. Ik doe de administratie en ’s middags maak ik een wandeling in de omgeving. Aan het einde van de middag begint het te regenen.

Vrijdag 24 augustus 2018

Op het plein zijn de marktkramen van de warenmarkt opgesteld. Vanaf een uur of zeven zijn de marktkooplui gereed om hun spullen te verkopen.

Wij maken de boot droog. Samen schuren we de reling aan bakboordzijde. De tweede laag blanke lak wordt aangebracht met een roller. Het waait de hele dag flink en in de loop van de avond begint het te regenen. ’s Nachts krijgen we zelfs nog een hagelbui. Ik hoop maar dat het geen putjes in de verse lak achterlaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *