Woensdag 17 mei 2017
We leggen de slang uit om water te tanken. Ik hou de mannetjes met de stokmaaiers met argusogen in de gaten. Ze maken weer een hoop kabaal vandaag. Het is vandaag opnieuw erg warm. Ik loop nog even naar het souvenirwinkeltje van Sijtje Boes. Naast het winkeltje is een stijlkamer ingericht met klederdracht en gebruiksvoorwerpen uit Marken. Ik maak er snel een paar foto’s van. Op de terugweg zie ik in het slootje achter de dijk verschillende karpers paaien. Ze doen het water in het smalle slootje kolken.

Het bekende winkeltje van 'Sijtje Boes'
Het bekende winkeltje van ‘Sijtje Boes’

Om elf uur is de tank vol en kunnen we vertrekken. Het is maar een klein stukje varen over de Gouwzee naar het grote Monnickendam. We hebben hier veel meer keus voor een ligplaats. Ik bel als eerste met de Gemeente Haven maar krijg te horen dat zij alleen maar voor de bruine vloot plek hebben. Daarna bel ik met de Marina Monnickendam. Zij hebben plek voor ons aan de kop van de J-steiger. Het is een redelijk grote haven met zo’n 600 ligplaatsen. Als we liggen komt de havenmeester ons helpen met de stroom. Hij geeft ons een vaste stroomaansluiting. Daar hebben we mazzel mee. Maar goed het is hier ook niet goedkoop om te liggen. We betalen € 1,85 per meter en ook nog toeristenbelasting.
Na de lunch gaan wij op het havenkantoor betalen. Het is aan de andere kant van de haven. Naast het kantoor ligt aan de buitensteiger een restauratieobject. Het is motorjacht de Peter Corbis. Voor zover wij kunnen zien is de hele boot van hout. Een megaklus om dat weer mooi te krijgen.

Restauratie object "Peter Corbis" voor het havenkantoor van Marina Monnickendam
Restauratie object “Peter Corbis” voor het havenkantoor van Marina Monnickendam

We lopen het haventerrein af en gaan over de sluis en langs het kanaal naar het centrum. Het bedrijf Hakvoort is hier aan het water gevestigd. Zij bouwen grote megajachten. Het luxe jacht Soprano wordt voor de kant afgebouwd. Bij de oude haven is de laatste visrokerij van de stad. Aan de overkant van het water staat een beeld van een palingroker. Aan de oever liggen allemaal zeilcharters aangemeerd. Langs het water lopen we naar het beeld van de Monnik op de volgende brug nabij de Waag en de toren met ’s wereld oudste speelklok.

Het beeld van de palingroker tegenover de laatste rokerij van Monnickendam
Het beeld van de palingroker tegenover de laatste rokerij van Monnickendam

Op het Weezenland zoeken we het voormalige Burgerweeshuis op waar wij naar binnen gaan voor een kop koffie met appeltaart. We hebben van vrienden een waardebon gehad die we nu gaan gebruiken op deze locatie. Dit prachtige historische gebouw heeft een aantal zalen en een groot terras waar mensen wat kunnen gebruiken. Mensen met een beperking vinden hier een bezigheid in de bediening en keuken. In het gebouw is er tevens een glasatelier en een touwslagerij. We zitten in de schaduw van de hoge bomen in de achtertuin. We worden niet bediend door een deelnemer. Die hebben andere bezigheden vandaag. Het gebakschoteltje is eigen fabricaat. Net als de appeltaart. Die is op voor ik er een foto van kan nemen. Na vijf weken ‘Het Sonja Bakker dieet’ is het verbazingwekkend hoe snel je zoiets kunt opeten. Het smaakte overigens wel fantastisch.

Prachtig houtsnijwerk in het interieur van de Grote Kerk van Monnickendam
Prachtig houtsnijwerk in het interieur van de Grote Kerk van Monnickendam
De Grote- of St.Nicolaaskerk van Monnickendam
De Grote- of St.Nicolaaskerk van Monnickendam

De volgende stop is de Grote Kerk. Deze staat helemaal aan de rand van het oude stadje. Het is een hallenkerk met drie beuken. De deuren staan open en we naar binnen. De kerk heeft een heel fraai hoofdorgel met een “zwaluwnest” aan de onderkant waar de organist achter zit. Het is van de Duitse orgelbouwer; Johan Gerstenhauer (1778). In de kerk staat ook nog een koororgel en een kistorgel. De Preekstoel heeft kunstig houtsnijwerk. Een herinnering aan de in Monnickendam geboren Wendelmoet Claesdochter hangt er aan de muur. Zij was de eerste vrouwelijke martelaar tijdens de reformatie. In 1527 is zij in Den Haag terecht gesteld. We maken ons rondje om de oude stad af langs het water en komen weer uit bij de sluis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *