Koukleumen op de kleedjesmarkt in Amersfoort tijdens Koningsdag 2016

Woensdag 27 april (Koningsdag)
De Koningsnacht in Amersfoort is redelijk rustig geweest. Groepjes jongelui trokken tot laat luidruchtig de aandacht maar liepen allemaal voorbij. De kou en de regen zorgden ervoor dat de meeste mensen lekker binnen bleven.

De blauwe lucht weerspiegelt in het Eemhuis naast de haven van Amersfoort
De blauwe lucht weerspiegelt in het Eemhuis naast de haven van Amersfoort

Om elf uur gaan wij samen de binnenstad in om te kijken wat er te doen is op de verjaardag van Koning Willem Alexander. Op het Eemplein vlak bij de haven is een modern nieuw gebouw gekomen, het Eemhuis. De ramen weerspiegelen te tegenoverliggende lucht. Zon en buien wisselen elkaar af vandaag. Via de Koppelpoort lopen wij de oude binnenstad in richting het centrum. Daar zien wij al snel de kleedjes markt. De winkelstraten in het centrum liggen aan beide kanten vol. Vooral speelgoed, kleding en boeken worden te koop aangeboden door de jonge standwerkers. “Grabbelen voor 0,10 cent, altijd prijs.” Zelfgebakken cupcakes, gemberkoek poppetjes met sjerp en kroontje, limonade per bekertje. Het is één grote bedrijvigheid op deze Koningsmarkt.

Koukleumen op de kleedjesmarkt in Amersfoort tijdens Koningsdag 2016
Koukleumen op de kleedjesmarkt in Amersfoort tijdens Koningsdag 2016

Om twaalf uur begint het klokkenspel op de ‘Onze Lieve Vrouwetoren’ te spelen. Bij de gebakskraam smullen wij van een rum en rozijnen bol en een berliner bol met poedersuiker. Rond de Sint Joriskerk staan verschillende muziekpodia waar wordt opgetreden. Vlak bij de kerk staat een klimwand waar twee jongetjes naar de top klimmen gezekerd aan een touw dat via een katrol bevestigd is aan twee potige dames op de grond. Een aantal springkussens en een draaimolen vrolijken het marktplein op met hun frisse kleuren. We lopen langs het beeld van St.Joris en de draak. Op de terugweg naar de boot snacken wij op het Eemplein voor de lunch.
Onze hond Tess vindt het op de stadswal veel te druk. Al die geluiden uit de binnenstad en dan nog al die mensen onderweg. Ze heeft het snel gezien en wil weer terug naar de boot. Ik maak ’s middags nog even een rondje met de camera om een impressie te maken van de vlaggen in de Eemhaven.

De Eemhaven van Amersfoort
De Eemhaven van Amersfoort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *