De supermarkt van Jumbo Brielle is voor het grootste deel ondergronds

Vrijdag 27 april 2018

Koningsdag in Brielle

Het is helaas wat kil en bewolkt. Geen ideale omstandigheden voor Koningsdag maar het is gelukkig droog. Rond een uur of elf vertrekken we vanaf de boot en lopen naar de voorstraat waar de kleedjesmarkt zich moet bevinden. Aan beide kanten van de straat worden spullen op kleedjes aangeboden. Onze nicht Immy is flink aan het ontspullen geslagen de afgelopen dagen en heeft een paar vierkante meters met allerlei reutemeteut staan. We zien haar al aan het begin van de straat. Met haar zoon Mees probeert zij de spullen aan de man te brengen. Ed en Godelieve komen ook aanlopen en we begroeten elkaar. Het is alweer bijna een jaar geleden dat we elkaar gezien hebben. We willen ze niet te lang afhouden van hun verkoopactiviteiten en vervolgen al snel onze tocht langs de kleedjes. Overwegend kinderspeelgoed, boeken, kleding en wat huishoudelijke artikelen worden aangeboden. Sommige kinderen maken muziek voor een aanvulling op het zakgeld. Andere staan popcorn te maken of wafels te bakken. Onze blik is alleen op rechts gevestigd. In het centrum bij de markt gaat de Voorstraat over in de Nobelstraat.  Tot aan de andere kant van de binnenstad liggen de kleedjes.

Vandaar uit zoeken wij een supermarkt op om nog wat boodschappen in te kopen. De Jumbo in Brielle bevindt zich onder een parkeerplaats net buiten de vesting. Alleen de entree met de winkelwagens en de roltrap is zichtbaar. Met twee boodschappentassen lopen wij terug langs de kleedjes aan de andere kant van de straat richting boot. Bij Immy zijn de spullen al aardig uitgedund. We spreken af elkaar ’s avonds te zien afhankelijk of zij oppas kunnen organiseren bij ons aan boord of anders bij hun in huis.

De kleedjesmarkt op Koningsdag 2018 in de Voorstraat van Brielle
De kleedjesmarkt op Koningsdag 2018 in de Voorstraat van Brielle
Kleedjesmarkt op Koningsdag 2018 in Brielle
Kleedjesmarkt op Koningsdag 2018 in Brielle
Streekproducten Brielle

Brielsche Zandtaartjes, je zult ze ongetwijfeld wel eens hebben gezien. Ik dacht toen ik ze kocht bij de Jumbo; “O, zijn dat Brielsche zandtaartjes”. Meestal zitten er twee bij een assortiment roomboterkoekjes. Als ik ze krijg aangeboden dan pak ik dit koekje ertussenuit. Lekker krokant. Blijkt dus dat ze voor het eerst in Brielle zijn ontwikkeld en gebakken door bakker Adriaan Ribbe en zijn zonen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam er echter een einde aan de familiebakkerij. De koekjes die ik in het cellofaan meeneem uit de supermarkt komen uit een bakkerij in Oud-Beijerland.

Brielsche zandtaartjes
Brielsche zandtaartjes

’s Avonds komen Ed en Immy bij ons op bezoek. Ze hebben lokaal bier meegenomen. Het heet Angelus en is vernoemd naar de rebelse predikant uit Brielle met de naam; Angelus Merula.  Hij is in 1557 veroordeeld tot de brandstapel als een van de eerste protestantse martelaren. Vlak voor de executie is hij echter overleden aan een hartstilstand. Zijn huis in Brielle is een weeshuis geworden.

Angelus, Brielsch Blond Bier door het Brielsche Brouwers Gilde
Angelus, Brielsch Blond Bier door het Brielsche Brouwers Gilde

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *