Een mooie 'Koningsdag' uitvoering door de plaatselijke muziekvereniging van Weesp

Donderdag 27 april 2017
De Smalle Weesp staat in open verbinding met het Amsterdam-Rijn-Kanaal en dat hebben we gemerkt vannacht. Tussen twaalf en vier uur werd er door de beroeps nog flink gevaren op het kanaal. De zuiging van deze reuzen zorgde ervoor dat onze boot flink aan de landvasten lag te sjorren. We werden heen en weer langs de kade gezogen waardoor de touwen werden uitgerekt en de fenders werden samengeperst. Gevolg een voortdurend gepiep en geknars wat ons uit de slaap hield. We waren een beetje sikkeneurig bij het opstaan. Buienrader vertelde ons dat het na elf uur even een poosje droog zij blijven in Weesp. We wachten het af en gaan uiteindelijk om half twaalf naar het centrum van de stad om te kijken wat er georganiseerd is voor de Koningsdag. Bij de visboer wisselen we wat geld om voor losse euro’s die wij nodig hebben voor de stroompaal bij onze ligplaats. Aan de ‘Nieuwstad’ en de ‘Oude Gracht’ is er een vrijmarkt. Het is er gezellig druk.

Vrijmarkt op Koningsdag in Weesp
Vrijmarkt op Koningsdag in Weesp
Vrijmarkt op Koningsdag in Weesp
Vrijmarkt op Koningsdag in Weesp

Straatmuzikanten proberen naar beste kunnen een paar euro’s bij elkaar te verdienen. Anderen hebben cupcakes of taart gebakken die ze proberen te verkopen. Op het plein voor het oude Stadhuis staat de muziekvereniging ‘De Muziektuin’ te spelen voor het publiek. Het is zowel een genot voor het oor als het oog.

Een mooie 'Koningsdag' uitvoering door de plaatselijke muziekvereniging van Weesp
Een mooie ‘Koningsdag’ uitvoering door de plaatselijke muziekvereniging van Weesp

We lopen door het stadje en het valt ons op dat er relatief veel mensen wonen in het historische centrum. In het zuiden van de stad komen we op het bastion de Rooseboom om over de jachthaven in de Vecht uit te kijken. Bij een vorig bezoek aan Weesp hebben we daar gelegen. Vanaf het bastion kunnen we aan de overkant van het water de ‘Schootsveldhuisjes’ zien. Bij oorlogsdreiging moesten deze houten huisjes snel worden afgebroken om een vrij schootsveld te maken voor de verdediging van de stad.
Om kwart over één zijn we voor de volgende bui weer terug op de boot. Nu we weer voldoende muntjes hebben voor de stroompaal werk ik de wasmand leeg en hang het wasgoed op in de tent om te drogen.

Aangemeerd aan de 'Korte Stammerdijk' in Weesp met een 'schip zure appels' voor de boeg
Aangemeerd aan de ‘Korte Stammerdijk’ in Weesp met een ‘schip zure appels’ voor de boeg

Eén reactie op “Koningsdag in Weesp”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *