Plaatsnaambord aan de rand van Oude Tonge

Maandag 14 mei 2018

Klusjes op de boot

De passanten vertrekken in de loop van de ochtend allemaal uit de haven van Oude Tonge. Het is een beetje bewolkt vandaag. Ik zoek de schuurmachine op en schuur de grondplekjes in het dak. Daarna maak ik het hele dak en de voorruiten schoon. Alles zit flink onder het stof van de weg en de bomen. Met een rolletje breng ik nog een laag grondverf aan op de reparatieplekken. Aansluitend maak ik de ramen en de gootjes schoon. De gootjes en de scepters moeten nog gepoetst worden. Maar dat bewaar ik voor een andere keer.

Grevelingenkaart

De komende dagen willen we doorbrengen op de natuurplekken in het Grevelingenmeer. Adri koopt op het havenkantoor een zeven dagen kaart voor € 12,50. Je moet er zelf de naam van de boot en de ingangsdatum op invullen. Dit geeft je het recht om op het Grevelingenmeer bij de eilandjes te overnachten bij de doorvoor ingerichte steigers. Maximaal drie aaneengesloten nachten en dan moet je verplaatsen om andere mensen ook een plekje te gunnen. Het is ook mogelijk om een seizoensvlag te kopen voor € 49,- van Staatsbosbeheer. Dan kun je het hele seizoen op de verschillende plekken terecht. Onder dezelfde voorwaarden. Ik haal proviand aan boord zodat we niet zullen verhongeren op de onbewoonde eilandjes.

Fietstocht om Oude Tonge

’s Middags ga ik op de fiets nog een tocht maken in de omgeving. Langs het kanaal fiets ik terug naar de keersluis aan de Krammer. Vanaf de dijk heb je een mooi uitzicht over de omgeving. In het water van de Krammer zijn een aantal eilanden ontstaat en langs de dijk zijn ondiepten waar planten en vogels zorgen voor een grote biodiversiteit. Langs een hek kan ik boven op de zeedijk komen. De dijken van Goeree Overflakkee zijn bedekt met asfalt omdat er bij de aanleg niet voldoende zeeklei aanwezig was. Aan de landzijde van de dijk groeit het gras tot aan de bovenkant van de dijk. Een afrasting van gaas met prikkeldraad aan de bovenkant zorgt ervoor dat ik niet van de dijk af kan. Ik moet helemaal doorfietsen naar de autoweg over de Philipsdam voor ik van de dijk kan. Dan kan ik over het zuiderpad fietsen richting Oude Tonge.

Bovenop de keersluis bij Oude-Tonge
Bovenop de keersluis bij Oude-Tonge
Avond wandeling Oude Tonge

Adri is vanwege zijn gestel nog niet veel van de boot geweest in Oude-Tonge. Voor wij vertrekken wil hij toch nog een rondje door het centrum lopen. Dus hij verdappert zichzelf en trekt zijn goede wandelschoenen aan. Samen lopen we nog een keer naar de molen, de kapel bij de begraafplaats van de katholieke kerk.

De kapel op de roomse begraafplaats in Oude Tonge
De kapel op de roomse begraafplaats in Oude Tonge

Onderweg komen we in het wegdek stolpersteine tegen. Stolpersteine zijn we al op verschillende plaatsen in het land tegengekomen ter herinnering aan vooral joodse mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. De stenen liggen voor de huizen waar de mensen hebben gewoond voor ze zijn gedeporteerd. Op de Nieuwstraat herkent Adri het huis waar hij vroeger wel eens geweest is met zijn vader en moeder. Die hadden kostgangers in huis van de pedagogische academie ‘De Driestar’ in Gouda. In de zomervakantie gingen ze dan wel eens op bezoek bij de ouders van de kostgangers. Zo ook in Oude Tonge. Het carillon van de Grote kerk speelt; “Ik heb u lief mijn Nederland”. De toren is in 1967 bekroond met een spits waar het carillon in geplaatst is. Het is inmiddels acht uur en we lopen over de kerkring weer richting boot.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *