Een combinatie van oud en nieuw in het Havenhuis van Antwerpen

Maandag 6 augustus 2018

Havenhuis

Naast de Siberiabrug staat het Havenhuis, een bijzonder gebouw. Zaha Hadid Architects zijn de ontwerpers van dit Havenhuis. Het is het hoofdkantoor van het Havenbedrijf Antwerpen. Het kantoorgebouw ligt aan de Zaha Hadidplein, dat is vernoemd naar de architecte die enkele maanden voor de oplevering van het gebouw onverwachts overleed. Het gebouw is de dagelijkse werkplek voor 500 medewerkers van het Havenbedrijf. De ontwerpers stonden voor een uitdaging om de oude brandweerkazerne op het terrein, een beschermde replica van een vroeger Hanzehuis, te integreren in het nieuwe project. Deze nieuwe toevoeging heeft een volledig glazen gevel die rimpelt als golven en daardoor de tinten van water en lucht weerspiegelt. Bovendien doet de glazen massa denken aan de facetten van een diamant en refereert daarmee aan Antwerpen als diamantstad. Ik vind het een prachtige combinatie van oud en nieuw. Antwerpen heeft met dit gebouw een opvallende moderne eye-catcher aan haar sky-line toegevoegd.

Naast de Siberiabrug het Havenhuis van Antwerpen
Naast de Siberiabrug het Havenhuis van Antwerpen
Het Havenhuis in aanbouw in 2015
Het Havenhuis in aanbouw in 2015
Duurzaam Havenhuis

Ik las dat het gebouw ook nog eens duurzaam is gebouwd. Zo is er een boorgat-energie-opslagsysteem (vlaams voor warmtepomp) voor verwarming en koeling van het gebouw, watervrije urinoirs en bewegingsdetectie om het waterverbruik te minimaliseren. Gebouwautomatisering en optimale daglichtregeling beperken de behoefte aan kunstlicht. Op vaste tijden vinden er rondleidingen plaats in het gebouw. Je kunt afspreken voor een groep of je aansluiten. Een rondleiding duurt 90 minuten.

De Noordkasteelbrug in het havengebied van Antwerpen
De Noordkasteelbrug in het havengebied van Antwerpen
Havengebied Antwerpen

Voor de eerste keer varen wij via het havengebied van Antwerpen terug naar Nederland. In 2015 hebben wij Antwerpen via de Schelde verlaten en een paar weken geleden zijn wij via het Albert Kanaal van Antwerpen naar Lier gevaren. De zeeschepen die hier in het havengebied langs de kant liggen imponeren toch steeds weer. We varen ook langs dokken waar aan deze reuzen wordt gebouwd. Sommige delen van de haven staan vol met silo’s en opslagtanks en in andere delen overheersen de schoorstenen van de chemische fabrieken. Stapels containers op de oever met grote kranen voor het laden en lossen. Wij houden zoveel mogelijk de rechterkant van de vaarweg aan en kijken goed om ons heen want je vergist je nogal eens in de snelheid van de beroepsschepen. We hebben eerst de NoordKasteelbrug waar we onderdoor kunnen en daarna de Lillobrug waar de spoorweg overheen gaat. Het hele havengebied waar we vanaf de Siberiabrug tot aan de Noordlandbrug doorvaren neemt ruim twee uur in beslag.

De Lillobrug in het havengebied van Antwerpen
De Lillobrug in het havengebied van Antwerpen
Het havengebied van Antwerpen
Het havengebied van Antwerpen
Schelde-Rijnkanaal

Bij de Noordlandbrug melden wij ons af met het fd-nummer, onze bestemming en het aantal personen aan boord. We gaan hier het Schelde-Rijnkanaal op en laten het havengebied achter ons. Op kilometer 1037,3 is de Kreekraksluis. We mogen de bakboordsluis invaren en samen met een klein motorjacht schutten we samen in de grote sluis 1,8 meter af. Deze sluis heeft hefdeuren. Het druipwater zorgt tweemaal voor een douche als je eronder door vaart. Het water in het Schelde-Rijnkanaal ziet opvallend groen van de algen. De boeggolven van de beroepsschepen, normaal gesproken wit, hebben zelfs een groene tint.

De Noordlandsebrug vlak bij de grens
De Noordlandsebrug vlak bij de grens
Tholen

We hebben gereserveerd aan de kade van de WSV De Kogge in Tholen. Een rood/witte ketting met een bordje; ‘De Bahama’s’ markeert ons plekje als wij hier om één uur aankomen. We zijn van plan om hier een week te blijven en de havenmeester heeft ons graag achteraan bij de trap. De havenmeester bij ons vorige bezoek is op vakantie en we hebben nu Debbie, die ons te woord staat. Aan het einde van de dag ligt de kade vol en op een paar plaatsen liggen de boten zelfs dubbel. Het is vandaag weer erg warm. Het gras op de dijk langs de haven is bruin en door botulisme wordt het zwemmen afgeraden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *