Dinsdag 11 juli
We wilden eigenlijk twee dagen aan deze marrekrite liggen maar ze voorspellen voor woensdag erg veel wind. Om dan over het Lauwersmeer te varen trekt ons niet aan. We besluiten om vandaag verder te varen naar Lauwersoog. Bij de sluis, voor het Lauwersmeer, kunnen we direct invaren. De deuren sluiten achter ons en we zakken een dertig centimeter.

De 'Willem Lorésluis' in de Dokkumer Nieuwe Zijlen
De ‘Willem Lorésluis’ in de Dokkumer Nieuwe Zijlen

We varen na de sluis het natuurgebied van het Lauwersmeer in. Vlak bij de sluis zijn nog een paar jachthavens en marrekrite plaatsen. Het is hier nog steeds Friesland. We houden de betonning op het meer goed in de gaten want er zijn veel ondiepten. Als we vlak bij de Robbengatsluis zijn bel ik met de jachthaven Noordergat of zij plek hebben voor ons. We mogen de voorste plek in de haven nemen. We keren de boot om met de boeg in de wind te leggen en meren af op de voorste hoek van de haven. Adri loopt naar het havenkantoor en rekent het liggeld af voor drie overnachtingen.
’s Middags pak ik de fiets om de omgeving te gaan verkennen. De wind neemt al toe in de loop van de middag. Ik fiets langs de visserijhaven tot aan het einde van de pier. De vissersboten zijn uitgevaren. De meeste steigers liggen er leeg en verlaten bij. Een enkele vissersboot ligt bij de visafslag. Verschillende vis gerelateerde bedrijven zijn hier gevestigd. Achterin de haven ligt een groot droogdok in het water voor een scheepswerf.

Voor een snelle reis naar Schiermonnikoog neem je de watertaxi
Voor een snelle reis naar Schiermonnikoog neem je de watertaxi

Aan het einde van de pier is het vertrekpunt van MS Tender. Een groot schip waarmee mensen voor een dagje kunnen gaan zeevissen. Ik loop de pier af naar het havenlicht en heb een goed uitzicht op de veerpont die uit Schiermonnikoog aankomt. Tussen de grote stenen van de pier groeien allerlei vreemde planten. Ik maak er foto’s van om thuis de namen op te zoeken.

Tussen de stenen van de zeedijk staat het 'Lamsoor' in bloei
Tussen de stenen van de zeedijk staat het ‘Lamsoor’ in bloei
Zeealsem
Zeealsem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *