Woensdag 22 mei 2019

Leiderdorp

Wij draaien vanmorgen een poosje generator om de accu’s wat op peil te houden. Ondertussen zet ik ook een wasmachine aan. Rond half elf hangt de was over de reling en zetten we de generator uit. We gaan een stukje wandelen in Leiderdorp. In een ver verleden heeft Adri hier een baantje gehad als bedrijfsleider van een schoenenzaak. We gaan kijken of de zaak nog bestaat. Veel is er veranderd sinds die tijd. We lopen langs het water van de Oude Rijn een stuk terug en kunnen bij de brug onderlangs naar de Hoofdstraat van Leiderdorp. Bij de Dorpskerk zien we een groot spandoek in de tuin met de tekst “Kerk open”. Op het trottoir staat een hele verzameling fietsen. Bij binnenkomst bemerken wij dat er een schoolklas de kerk bezoekt. De kinderen dragen allemaal een geel reflecterend hesje en zitten bij elkaar in de kerkbanken. Ze luisteren naar een man die vertelt over de werking van een pijporgel. We horen hem zeggen; “en soms komen mensen zo maar even in de kerk om even stil te zijn, zoals die twee mensen, welkom”. De man sluit zijn presentatie al snel af en de schoolklas vertrekt.

De Protestantse Dorpskerk van Leiderdorp
De Protestantse Dorpskerk van Leiderdorp

Wij hebben inmiddels een rondje in de kerk gelopen en worden uitgenodigd voor de koffie. Een aantal mannen zijn hier verzameld om gasten te ontvangen en tegelijk wat werk te verzetten in en rond de kerk. We krijgen tijdens de koffie ook wat te horen over de geschiedenis van de dorpskerk. In 1200 heeft er al een kerk gestaan op deze plaats. De huidige kerk dateert van 1620 en was een van de eerste protestantse kerkgebouwen. Het orgel met hoofdwerk en bovenwerk is in 1781 gemaakt door J.J. Mitterreither en in 1972 gerestaureerd door de fa. Gebr. Van Vulpen te Utrecht. De kerk heeft verder nog een prachtig groot glas in lood raam met de gelijkenis van de Zaaier afgebeeld. Twee tegen de gevels staande banken vallen op, beide uit het jaar 1687: de regeringsbank tegen de noordgevel en de luifelbank tegen de oostgevel. We horen hier dat de schoenenzaak waar Adri vroeger heeft gewerkt is verdwenen uit de oude kern van Leiderdorp, zoals de meeste middenstand.

Het Mitterreither-orgel in de Protestantse Dorpskerk van Leiderdorp
Het Mitterreither-orgel in de Protestantse Dorpskerk van Leiderdorp
Doeshaven

Als wij de Hoofdstraat verder aflopen zien wij de schoolklas staan waar de straat het Limes-aquaduct kruist. Hier snijdt de Oude Rijn de rijksweg A4. Het aquaduct is gebouwd ter vervanging van de brug over de Oude Rijn. De laatste keer dat wij hier langs kwamen lag de brug er nog. Sinds 2014 gaat de snelweg over een lengte van 1400 meter verdiept onder de Oude Rijn door tussen Leiden en Leiderdorp. De restanten van de brug zijn nu weg en de bovenkant van het aquaduct is afgewerkt en begroeid met sedum. Van de snelweg is niets meer te bemerken. Aan de andere kant staat de kerk van de Gereformeerde Gemeente. Deze kerk wordt de Hoofdstraatkerk genoemd.

De grote Jachthaven van Watersportvereniging Doeshaven in Leiderdorp
De grote Jachthaven van Watersportvereniging Doeshaven in Leiderdorp

We lopen langs het Limes-aquaduct in noordelijke richting. Hier moet zich de Doeshaven bevinden. Na ongeveer een halve kilometer kunnen we het terrein van de haven oplopen. De grote parkeerplaats doet al vermoeden dat er veel ligplaatsen zullen zijn. Het is inderdaad een flinke haven waar wel een zeshonderd boten kunnen liggen. De haven ligt er keurig onderhouden bij. Ondanks dat het van een Watersportvereniging is hebben ze wel een havenmeester die permanent aanwezig is en op het terrein woont. Het gras om de haven is netjes gemaaid en de steigers zien er keurig uit. De bootjes die er liggen zijn niet allemaal even nieuw maar het is ook geen afbraak. We zijn verbaasd dat deze grote haven hier zo verscholen ligt in Leiderdorp.

Het kanaal 'Does' bij Leiderdorp
Het kanaal ‘Does’ bij Leiderdorp
Fietstocht omgeving Leiderdorp

Na de lunch pak ik de fiets om nog even een rondje in de omgeving te fietsen. Aan de andere kant van Leiderdorp heb je Zoeterwoude-Rijndijk. De kerk die daar vlak bij de oever van de Oude Rijn staat ziet er groot uit voor zo’n kleine plaats. Het is de Goede Herderkerk, vooral bekend als de Meerburgkerk en zeer plaatselijk als de ‘GOEJEMORGEN’ kerk. De kerk is een driebeukige kruisbasiliek in neoromaanse stijl naar een ontwerp van architect Tonnaer uit Delft. Vanaf de straat maak ik een paar foto’s want er is een rouwdienst in de kerk gaande die ik niet wil verstoren met mijn nieuwsgierigheid.
Vanuit het verleden zijn er veel bedrijven hier gevestigd vanwege de strategische ligging aan de Oude Rijn. Het grote bedrijventerrein van de bierbrouwerij van Heineken wordt zelfs apart aangegeven op de verkeersborden op de rotonde.

Het dak van het Limes-aquaduct tussen Leiden en Leiderdorp
Het dak van het Limes-aquaduct tussen Leiden en Leiderdorp
Een zwerm exoten

’s Avonds zien we een zwerm vogels in de bomen aan de andere kant van het rosarium neerstrijken. In eerste instantie denken we dat het spreeuwen zijn maar bij een nauwkeuriger blik zien we dat het grote groene halsbandparkieten zijn. In de grote steden komen deze beesten steeds meer voor. Een zwerm van wel tweehonderd vogels doet ons vermoeden dat de beesten zich hier ook kunnen voortplanten.

De vrije aanmeer plaatsen in de Oude Rijn bij Leiderdorp
De vrije aanmeer plaatsen in de Oude Rijn bij Leiderdorp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *