Zaterdag 21 mei
Betaling van het havengeld gaat hier met de automaat. Om gebruik te maken van de faciliteiten moet je een pasje aankopen in de automaat waar je een tegoed op kunt zetten voor stroom, water en het gebruik van het toilet en de douches. Dit systeem wordt ook gebruikt in Joure, Leeuwarden en Enkhuizen. Een buurman vertelde dat je het tegoed wat je hier op je pas zet echter niet in een andere plaats kunt gebruiken. Je moet het dus opmaken in de plaats waar je het aankoopt.
We werken vanmorgen aan de administratie. ’s Middags loop ik met de hond naar de vuurtoren en de buitenhavens van Lemmer. Onze achterburen Rinus en Alida op hun Lauwersmeerkotter ‘Sea Rover’ uit Zuidhorn komen een borrel halen.

't Dok in Lemmer met uitzicht op de kerk
‘t Dok in Lemmer met uitzicht op de kerk

Zondag 22 mei
Om half tien begint de kerk. Bij binnenkomst krijgen we een liturgie. Het is een bijzondere dienst omdat er twee kindjes worden gedoopt. De pake van één van de kindjes zingt twee liedjes in het fries voor het birne terwijl hij zichzelf begeleidt op de gitaar. We verstaan er niet veel van. De dienst is een beetje rommelig maar het is goed te zien dat er veel jonge mensen met kinderen aanwezig zijn.
Om elf uur zijn we weer terug op de boot. Onze achterburen vertrekken weer naar hun boothuis is Woudsend. De weersverwachtingen zijn niet zo goed voor vandaag.
’s Avonds is er geen kerkdienst in Lemmer. Ik luister de kerkdienst van Montfoort via het internet.

Maandag 23 mei
We waren van plan om naar het Slotermeer te vertrekken. We hebben echter nog een nachtje bijgeboekt in Lemmer. Het regent de hele dag en we hebben geen zin om nat te worden. We voeren de inspectie uit op de boot en doen nog wat administratie.

Dinsdag 24 mei
De regen heeft de stuurboordzijde van de romp helemaal vies gespat. Het is vandaag droog maar er staat wel veel wind. Vrijdag hebben we bij ‘Skipperland’ een mooie nieuwe uitschuifstok gekocht met een zachte bezem en een scrubpad. Die ga ik eerst even uitproberen. Met de zachte bostel aan de stok haal ik het spatvuil eenvoudig weg met het slootwater. Dat knapt snel op. Inmiddels zijn er al wat boten vertrokken. We hebben nu wat meer ruimte om in ’t Dok te draaien. De brug bij ’t Dok draait snel. De provinciebrug aan de Zijlroede een stukje verderop laat ons lang wachten. We liggen met vier boten te wachten en ondanks dat wij het eerste bij de brug waren laat de brugwachter het schip aan de andere kant eerst door de brug. Het is ‘De Gouden Leeuw’ van Oets en Leny uit Woubrugge.

De Zijlroedebrug in Lemmer
De Zijlroedebrug in Lemmer

Als we de bebouwing van Lemmer achter ons laten merken we dat het best hard waait. We varen over het Stroomkanaal richting ‘Groote Brekken’ en bij de rood/groene ton slaan wij linksaf de Langesloot op. De Rengersbrug wordt voor ons bedient en wij doen zoals gevraagd 
€ 2,- in het voorgehengelde klompje. Adri heeft een App op de Ipad staan waar alle marrekrite plekjes in Friesland op staan en één daarvan is ons reisdoel voor vandaag. Al weken heeft Adri daar naar uitgezien. Een marrekrite in Friesland! Vandaag krijgt hij zijn zin. Op de hoek van de Langesloot en de Zijroede naar Tacozijl is een aanmeerplekje in de vrije natuur. We maken vast aan een aantal ronde kunststof palen aan de ‘hoge wal’. We liggen aan een landtong die door een moerasbosje wordt afgesloten. Op de punt van deze marrekrite staat een grote vuilcontainer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *