Krijtbord bij de ingang van de bibliotheek

Dinsdag 17 april 2018

De komende dagen wordt er droog en zonnig weer verwacht. Het teakdek van onze boot heeft op de plekken waar het lang nat blijft wat groene alg aanslag. Daar hebben we een goed middel tegen maar dat kan het beste gebruikt worden als het een aantal dagen droog blijft. Het heet Biomos en het is niet schadelijk voor het milieu. Ik maak een hogedrukspuit klaar met een verdunning van het goedje en spuit al het hout op de boot er mee in. Het lost niet alleen de groene alg op maar het werkt ook preventief. Binnen een uur is het klaar. Ik ga verder met het poetsen van de rvs davits achter op de boot. Ieder dag een stukje van de boot beetpakken dan ligt zij er zo weer spic en span bij.

De voorgevel van het Jenevermuseum aan de Lange Haven van Schiedam
De voorgevel van het Jenevermuseum aan de Lange Haven van Schiedam

Na de middag gaan wij zonder hond een stadswandeling maken. We lopen eerst door het plantagepark en volgen dan de loop van de Lange Haven. Hier staan de pakhuizen en moutbranderijen voor het jeneverstoken waar Schiedam om bekend is. Het Nationaal Jenevermuseum van Schiedam geeft een beeld aan dit verleden. We willen echter van het mooie weer genieten en stellen een bezoek aan het museum nog even uit. Aan de Grote markt staat het oude Stadhuis van Schiedam waar nu een horecagelegenheid huisd met een gezellig terras op de markt. Bij de Grote- of Sint Janskerk staat net geklede mensen bij de ingang te wachten. We willen wel even bij de kerk naar binnen maar er is een begravenis en de kerk is gesloten voor bezichtiging. Tegen de kerk aan staat het gebouw van I-Punt S’dam. We lopen er even naar binnen voor wat informatie. Voorheen was hier een waag en een doopkapel gevestigd. De grote weegschaal is gerestaureerd en hangt in het midden van de ruimte. We krijgen een kaartje met een stadsplattegrond en kopen een route voor een stadswandeling. Bij de Korte Haven hebben we een leuk terras ontdekt bij de Korenbeurs. Het gebouw staat in de steigers maar vanaf het terras hebben we een mooi uitzicht over de oude sluis en de Lange Haven. ! Bij de ingang van het gebouw staat een krijtbord met de volgende spreuk; Lente! Alles gaat naar de knoppen.

De bijzondere bibliotheek in de monumentale Korenbeurs van Schiedam
De bijzondere bibliotheek in de monumentale Korenbeurs van Schiedam

Op onze vraag of er wat lekkers bij de koffie te krijgen is worden wij naar binnen verwezen waar de vitrine is, want de keuze is reuze. Wat een verrassing bij binnenkomst. In het gebouw is de bibliotheek gevestigd. Vandaar de literaire spreuk bij de ingang! De binnenplaats heeft een glazen dak vanuit de tijd dat de Eiffeltoren is gebouwd. Op de binnenplaats staan hoge planten met verschillende zitjes er tussen om te lezen of de computer te gebruiken. Boven de centrale leestafel is een lamp gemaakt met allemaal hangende jeneverglaasjes. Langs de zijkanten staan de stellingen met boeken. De horeca heeft een hoek in het gebouw met verschillende tafels. We vinden het hier eigenlijk nog leuker dan buiten op het terras en nemen plaats onder het glazen dak. Koffie met een warme havermoutkoek. Lekker hoor! We laten het ons smaken. Op de terugweg lopen wij nog even binnen bij de museummolen De Walvisch aan de Nieuwe Haven. Ze verkopen hier allerlei soorten meel, jenever en aanverwante artikelen. Op mijn vraag of er ook een plaatselijk koekje is krijg ik een bevestigend antwoord. Het heet; schiedamsche spikkelaesvarkens of biggen en het is een soort speculaaskoek met amandelen. Zij verkopen het echter niet en ze hebben er ook geen recept van.Vanaf 1711 werd het houden van varkens in de binnenstad verboden. De dieren werden vet gemest met de spoeling uit de branderijen. In November werden ze naar de stad gehaald en geslacht en daar werd een hele evenement om georganiseerd. Voor deze gelegenheid werden spikkelaesvarkens gebakken door de plaatselijke bakkers.

Zicht op de Grote- of Sint Janskerk van Schiedam vanaf de Korte Haven
Zicht op de Grote- of Sint Janskerk van Schiedam vanaf de Korte Haven

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *