In Friesland aangekomen

Vrijdag 20 mei
“Adrie wil je even komen, jij weet hier misschien wel een slimmigheidje voor.” Die uitspraak lokte mij naar het toilet vanmorgen, waar Adri vertwijfeld op zijn hoofd stond te krabben.
Wat was het geval? Onder in de toiletpot lag een klein scherfje doorzichtig hard plastic. Met spoelen wilde dit niet verder de afvoer in en het bleef ronddraaien onder in de toiletpot.
Twee dagen geleden had ik een ovenschotel gemaakt waar ik met de keukenmachine oude kaas voor had geraspt. Het stuk oude kaas had de keukenmachine echter laten vastlopen. Tijdens het eten merkten wij dat er stukjes van het plastic deksel van de keukenmachine in de ovenschotel terecht gekomen waren. Met lange tanden nog een paar hapjes genomen maar het restant van de ovenschotel weggedaan. Jammer! Het was best lekker op die harde stukjes plastic na.
“Hoe moeten we dat er nu uithalen? Mijn vingers zijn niet lang genoeg”, zei Adri. Dat had hij namelijk al geprobeerd. “Zou het met een lepel gaan”, roept hij terwijl hij meteen naar de kombuis gaat om de daad bij het woord te kunnen voegen. Even later is het scherfje opgelepeld. We laten het maar aan uw eigen verbeelding over hoe dat stukje plastic in de pot is gekomen….
Na deze calamiteit te hebben opgelost vertrekken we uit Emmeloord en varen de Lemstervaart op richting het Noorden. Onderweg zien we een aantal passantensteigers waar je vrij mag aanmeren zonder faciliteiten.

De 'Friese Sluis' en het Gemaal 'Buma' bij Lemmer
De ‘Friese Sluis’ en het Gemaal ‘Buma’ bij Lemmer

Bij de ‘Friese Sluis’ melden wij ons met de marifoon. Onderweg vanuit Emmeloord zijn we geen enkele boot tegen gekomen. Nu komt de sluis met een boot naar beneden en kunnen wij invaren. Ik maak aan stuurboord vast waar touwen langs de sluiswand zijn gespannen. Aan de andere kant van de sluis zitten glijstangen. We stijgen 5,5 meter en varen naar de ‘Oude Sluis’ van Lemmer. Daar moeten wij de sluismeester € 5,- betalen voor de sluis en twee brugopeningen.

De mooie 'Oude Sluis' van Lemmer aan de buitenzijde
De mooie ‘Oude Sluis’ van Lemmer aan de buitenzijde

In ’t Dok vinden we een mooi plekje in het gezellige oude centrum van Lemmer met uitzicht op het mooie kerkje. We zijn mooi op tijd want aan het einde van de middag ligt het ’t Dok vol en liggen er zelfs boten in de kom voor de sluis aangemeerd. ’s Avonds gaan wij lekker uit eten bij het Italiaanse restaurant Gondola.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *