Twee humoristische werken van Marius van Dokkum

Vrijdag 16 augustus

Naar het museum Marius van Dokkum in Harderwijk

Het werk van Marius van Dokkum volg ik al een aantal jaar. Mijn interesse voor hem is gewekt door de humoristische schilderijen die zijn afgedrukt op kaarten. In 2015 exposeerde Van Dokkum in het Stadsmuseum in Harderwijk. Ik had toen geen gelegenheid daar heen te gaan. Kort geleden ontdekte ik dat het Marius van Dokkum Museum kans maakt op de ANWB-publieksprijs voor; Leukste uitje van Gelderland 2020! Na even zoeken op internet kwam ik er achter dat na de expositie in 2015 is gezocht naar een permanente locatie voor het werk van deze kunstenaar. Deze is gevonden in de voormalige snijkamer van de Universiteit van Harderwijk. Ik vind dit markante historische pand achter in het Hortuspark van Harderwijk.

Het Museum is gevestigd in de snijkamer van de voormalige Universiteit van Harderwijk
Het Museum is gevestigd in de snijkamer van de voormalige Universiteit van Harderwijk

Ik kan er terecht met de museumjaarkaart en ik krijg een audioguide mee en aanwijzingen in welke volgorde ik het museum het beste kan bezoeken. Ik hoor ook dat de kunstenaar vandaag aanwezig is op de zolder van het museum. Eén dag in de week werkt hij in het museum en is hij beschikbaar voor vragen. Dat is een leuke verrassing. Ik begin met de audiogids in de kelder bij de stillevens van de kunstenaar. De toelichtingen zijn door Van Dokkum zelf ingesproken. De stillevens die hij heeft gemaakt bevatten veelal taferelen met fruit. Veel schilderijen met peren in de hoofdrol. De peren beelden dan de mens uit in allerlei levensfases en situaties. Op de begane grond zijn de bekende humoristische werken te zien. Met de toelichting van de kunstenaar gaan ze nog meer spreken. Hier hangt ook een groot schilderij dat hij speciaal voor de opening van het museum heeft gemaakt. Als je er als bezoeker voor staat krijg je het idee dat je voor een spiegel staat. Je kijkt naar bezoekers van een museum. Zo mooi hoe hij allerlei mensen zo treffend weergeeft. Op de zolder van het gebouw hangt nog meer humoristisch werk en draait er een film over de kunstenaar en de manier waarop hij werkt en zijn schilderijen maakt.

Groot schilderij van Marius van Dokkum gemaakt voor de opening van het museum
Groot schilderij van Marius van Dokkum gemaakt voor de opening van het museum
De kunstenaar Marius van Dokkum aan het werk in het museum
De kunstenaar Marius van Dokkum aan het werk in het museum

Aan de andere kant van de zolder is de schilder in eigen persoon aanwezig. Ik sta een poos te wachten om hem te spreken en een foto van hem te kunnen nemen maar hij wordt in beslag genomen door andere bezoekers. Ik steel uiteindelijk maar een beeld. Ik neem aan dat hij het niet erg zal vinden. Op de begane grond van het museum is er bij de receptie ook nog een kleine winkel waar allerlei producten van de kunstenaar worden verkocht. Aan de andere kant van de receptie is nog een kleine ruimte waar de kinderboeken van Marius van Dokkum staan over Opa Jan. Deze boeken zijn geïnspireerd door zijn schoonvader Jan Prins waar hij ook een schilderij van heeft gemaakt. De kinderboeken zijn geschreven en geïllustreerd door Marius van Dokkum. De grappige tekeningen hangen er aan de wand en de boeken liggen er ter inzage. Rond de middag verlaat ik het museum en loop terug naar de boot.

Botterwerf en Korenmolen De Hoop

Adri heeft vandaag weer erg veel last van zijn lijf. Ondanks de pijn wil hij er toch nog wel graag even op uit. We besluiten om in de stad ergens te gaan lunchen. Op de boulevard staan allerlei kraampjes van de braderie en we lopen ertussendoor richting de Vissershaven. Hier liggen ook plezierjachten aangemeerd maar er is geen walstroom aanwezig. We gaan de ophaalbrug voor de museumhaven over en lopen naar het restaurant met de oude boothelling genaamd Veluvia. De naam betekent; De weg naar de Veluwe en het was eerder een scheepswerf.

De voormalige scheepswerf in de Vissershaven van Harderwijk
De voormalige scheepswerf in de Vissershaven van Harderwijk

De botters die onderhoud nodig hadden werden hier op de scheepshelling gezet. We kunnen heerlijk aan het water zitten en gebruiken er een prima lunch die ook nog eens mooi wordt gepresenteerd. Na afloop gaan we nog even naar de Korenmolen De Hoop die achter het restaurant oprijst. De deuren staan open en onderin de molen worden allerlei producten aangeboden. We kopen een zak koolhydraatarme broodmix en wat droge gist om vanmiddag brood te bakken aan boord. Het deeg moet twee en een half uur rijzen en voor het de oven in kan is het zeven uur. We bakken vier bollen met goed resultaat. Het brood is wel vast en erg machtig.

Een heerlijke lunch bij restaurant Veluvia in Harderwijk
Een heerlijke lunch bij restaurant Veluvia in Harderwijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *