Donderdag 21 juni 2012
De weersvoorspellingen voor vandaag zijn niet zo gunstig. Toenemende wind en onweer aan het einde van de dag. We besluiten vroeg te vertrekken uit Marken om niet te veel last te hebben van de wind. Om 6.45 uur maken wij lossen als het nog stil en verlaten is in de haven. De wind heeft een krachtje 2 tot 3 beaufort. Adri vaart nadat we de strekdam bij Marken hebben gerond een stuk aan de wind naar het zuidoosten. Daarna gaan wij schuin voor de wind varen richting de Oranje sluizen. Om 9.10 uur komen wij daar aan. Samen met een aantal andere jachten varen wij om 9.36 uur uit het Noord Zeekanaal op. Voor het centraal station van Amsterdam is het weer erg druk met allerlei beroepsvaart. Verderop wordt het wat rustiger en kunnen wij lekker opschieten. Grote zeeschepen lopen binnen en regelmatig horen wij daar communicatie over op de marifoon. Het is 11.30 uur als wij de Rijnlandsluis bij Spaarnedam kunnen invaren. Daar moet ik van de boot om het tarief van € 3,50 bij de sluismeester te gaan betalen. De sluis heeft een minimaal verval, we merken er weinig van. Om 11.45 uur meren wij aan bij de wachtsteiger voor de Prinsenbrug over het Spaarne bij Haarlem. Daar moeten wij voor de doorgang door Haarlem betalen. Als je blijft slapen betaal je alleen liggeld. Wij willen twee nachten hier blijven en rekenen € 23,90 af. Als iedereen betaald heeft worden de bruggen bediend en wij gaan in colonne de stad in. Voor het Teylers Museum vinden wij een klein plekje om te meren. De bolders en ringen waar wij aan vast maken staan ver uit elkaar. De wind is toegenomen als wij om 12.40 uur vastliggen.

Na de lunch gaan wij de stad in. Bij het havenkantoor hebben wij informatie en een plattegrond van het centrum gekregen. Tess laten wij deze keer aan boord als wij de Grote of St. Bavokerk opzoeken die zich op 5 minuten loopafstand van de boot bevind. Bij de entree is er een winkel en worden er kaartjes verkocht voor de toegang. In de kerk zijn er veel mooie dingen te bekijken. Het Mullerorgel, de preekstoel met koperen traphekje en lezenaar, het grote koperen koorhek met houtsnijwerk van allerlei mythische dieren en de kapel van het hondenslagersgilde. Een oude man liep in de kerk rond om toelichtingen te geven. De vloer van de kerk bestond uit grafstenen. Waaronder ook die van de schilder Frans Hals. Gelukkig wordt de kerk ook nog voor de eredienst gebruikt op zondag.

Na de kerk hebben wij het ‘Corrie ten Boomhuis’ aan de Barteljorisstraat opgezocht. Dit museum zit boven de winkel van juwelier Ten Boom. Het is het woonhuis van de familie Ten Boom die in de oorlog tientallen joden onderdak hebben geboden. Uiteindelijk zijn ze ontdekt en gevangen genomen door de Duitsers. De vader en zus van Corrie zijn overleden in gevangenschap. Corrie heeft veel geleden in het kamp. Na de oorlog is zij als 50 jarige vrouw de wereld in gegaan om de boodschap van vergeving te verkondigen. Dit heeft zij tot op hoge leeftijd gedaan. Zij heeft verschillende boeken geschreven. Waaronder haar eerste boek; ‘De Schuilplaats’ wat handelt over haar leven. De schuilplaats is haar huis aan de Barteljorisstraat geweest voor heel veel mensen. Toen wij om 15.30 uur aankwamen was de laatste rondleiding geweest en ging het museum dicht. Het museum is alleen te bezoeken met een rondleiding. We besluiten de volgende dag vroeger langs te gaan.

Op zoek naar een bak koffie, zien wij het prachtige ‘Amsterdamse School’ gebouw van V&D staan. Dit willen wij ook wel eens van binnen bekijken. Met de lift gaan wij naar de 6e verdieping. Daar bevind zich het restaurant ‘La Place’ met een beschut terras. Van hieruit konden wij mooi over de stad uitkijken onder het genot van een kopje koffie en muntthee. Ondanks de harde wind konden wij door de beschutting wel lekker genieten van het zonnetje.

’s Avonds kregen wij het voorspelde onweer met harde windstoten. De terrasstoelen vlogen over de weg en de boot rukte flink aan de landvasten.