Golfbreker en havenhoofd voor de haven van Vlissingen

Vrijdag 22 juni 2018

Vlissingen

Eerst de brieven verzendklaar gemaakt. Daarna naar station om met de bus naar Vlissingen te gaan. We kunnen in de bus een enkele reis kopen en moeten met de pin betalen. De reis duurt een klein half uur en rond elf uur komen wij aan op het Scheldeplein in het centrum van Vlissingen. Door de winkelstraat lopen wij op ons gemak naar de ‘De Ruyterhaven’ waar veel zeilboten en een enkel motorjacht liggen aangemeerd. Deze haven is een getijdenhaven met drijvende steigers. Via de Westerschelde kun je er met de boot komen.

De jachthaven De Ruyter in het centrum van Vlissingen
De jachthaven De Ruyter in het centrum van Vlissingen

De keersluis naar de Westerschelde staat open. Vanaf de zeedijk kunnen we over de Westerschelde naar de overkant uitkijken. We zien de bebouwing van Breskens. De Loodsboten vertrekken vanuit de eigen haven naast de jachthaven om de grote zeegaande schepen naar binnen en naar buiten te begeleiden. We zien twee boten van het Nederlandse Loodswezen en één van het Belgische Loodswezen. Ze varen af en aan met grote snelheid naar de snelvarende zeegaande boten die op de Westerschelde langsstomen. Het is prachtig om deze bedrijvigheid te bekijken.

Links de haven van de loodsboten en rechts de keersluis naar de jachthaven
Links de haven van de loodsboten en rechts de keersluis naar de jachthaven

Het waait echter flink en we gaan op een beschut plekje op een terras zitten om onder het genot van een kopje koffie de loodsboten en de grote vrachtschepen te volgen. We zien zelfs enkele zeilboot vertrekken ondanks de harde wind. Hoewel het hard waait schijnt de zon en is het niet koud. Naast de haven van de loodsboten is de pier naar het havenhoofd waar het standbeeld van Michiel de Ruyter staat. Op de sokkel van het grote beeld is een koperkleurige plaquette bevestigd. Het is een dankbetuiging van Hongarije. Michiel de Ruyter heeft een aantal Hongaarse predikanten in Italië bevrijd. Deze predikanten moesten hun geloof afzweren anders zouden ze galeislaven worden. Bij de haven ingang staan twee lange houten pieren in het water. Op de westelijke pier kun je lopen met het risico een nat pak te krijgen door de overslaande golven. Over de boulevard lopen we langs de oude gebouwen van het Loodswezen naar de gevangenistoren waar nu een restaurant is gevestigd. Aan deze boulevard staat ook een standbeeld van ene Frans Naerebout. Op de sokkel staat; ‘Moedig redder van schipbreukelingen en onverschrokken loods’. Hier staat ook een bord met een foto van een vissersgezin, vader en vijf zonen Schroevers,  die hun boot en hun leven waagden om een Engels schip in nood te hulp te schieten. Zij werden voor deze heldhaftige daad  geridderd door Koningin Wilhelmina.

Een herdenkingsplaquette op de sokkel van het standbeeld van Michiel de Ruyter
Een herdenkingsplaquette op de sokkel van het standbeeld van Michiel de Ruyter
De gevangenistoren aan de boulevard van Vlissingen
De gevangenistoren aan de boulevard van Vlissingen

De appartementen aan de kant van de Noordzee zien er nieuw, kaal en eenvoudig uit. Ook in de straten naar het centrum zijn de huizen nieuw en soms een beetje haveloos. De oude monumentale herenhuizen hebben in veel gevallen een kleurtje gekregen die wij wat misplaatst vinden. Het moet waarschijnlijk een beetje een mediterrane uitstraling hebben maar wij kunnen het niet waarderen. Het Bellamypark ziet er nieuw uit midden tussen de hoge monumentale panden.  Hier staat ook het reptielenhuis Iguana. Aan de randen van het park staan struiken en bloeiende planten en in het midden ligt er geel grint met roestkleurige elementen. Het valt ons allemaal een beetje tegen na wat we in Middelburg hebben gezien. Na de lunch lopen we nog even om de Grote-of St.Jacobskerk heen en moeten constateren dat hij nog gesloten is. Bij het inloophuis van de plaatselijke PKN kunnen we wel naar binnen. Ze hebben een expositie van knipkunst en als we binnenkomen krijgen we een warm welkom. Even zitten, krantje lezen, een gesprekje; zijn gratis, koffie of thee zijn 50 cent. We drinken wat en praten met de vriendelijke vrijwilligster die gek is op honden en ook een heel gesprek heeft met onze Tess. Na een half uurtje gaan we terug naar de kerk om weer weggestuurd te worden. De dame bij de ingang heeft liever niet dat de hond de kerk in komt. We hebben geen zin om na elkaar de kerk te gaan bekijken dus we vertrekken.

De voormalige woningen voor de Belgische loodsen in Vlissingen in art-nouveau stijl
De voormalige woningen voor de Belgische loodsen in Vlissingen in art-nouveau stijl
Scheepsdok bij de Scheldewerf in Vlissingen
Scheepsdok bij de Scheldewerf in Vlissingen

Op de terugweg naar de bushalte komen we langs de oude Scheldewerf. We zien een oud houten dok wat droog staat. Aan de kade ligt een historisch marinevaartuig. Veel loodsen staan leeg en er wordt hier gebouwd. In de verte zien we de andere jachthaven van Vlissingen liggen. We hebben het meeste gezien van Vlissingen en stappen weer op de bus naar Middelburg.

Ik heb nog een rugtas vol boeken en cd’s bij de kringloopwinkel gebracht aan de Oude Veerseweg. Deze Kringloop heet Ramsjburg en wordt helemaal gerund door vrijwilligers. De opbrengst is bestemd voor Zending Gereformeerde Gemeente. Het is een goed geordende kringloopwinkel in een groot pand op een bedrijventerrein. Met een lege tas keer ik weer terug aan boord. Dat is weer lekker opgeruimd.

’s Nachts om half vijf met de hond naar buiten geweest. Ze heeft opnieuw diaree.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *