Donderdag 26 april 2012
Om 9.30 uur gooien wij de boot los en vertrekken uit Meppel. Met de marifoon hebben wij de brugwachter laten weten dat wij een bediening wilden van de Kaapbrug en de Galgenkampsbrug. De derde en laatste brug in Meppel was een vaste brug van 5.8 meter. Daarna kwamen wij bij de Paradijssluis. De eerste sluis in de Drenthse Hoofdvaart. De sluismeester bedient de sluis met de hand. Deur voor deur wordt met de hand open gedraaid. Voorzichtig vaart Adri naar binnen.

Afbeelding sluis Drentsche Hoofdvaart
Sluiskolk, we stijgen 2 meter

De sluis is 6 meter breed en 26 meter lang. Wij schutten ongeveer 2 meter ophoog. Zodra de sluisdeuren gesloten zijn worden er handmatig schuiven opengezet in de beide deuren voor ons. Het water komt met kracht de kolk in. Binnen een kwartier liggen wij op het niveau van het water voor ons. Opnieuw worden de sluisdeuren voor ons met de hand geopend. De sluismeester gaat met de auto mee om de bruggen op de route voor ons te openen. De eerst komende spoorbrug wordt bij telefonische aanvraag tweemaal in het uur geopend door een centrale post. Daarna varen wij onder de A32 door en opent de sluismeester de Pijlebrug van ons. Wij varen nu langs de autoweg op de Hoofdvaart. De Lokbrug en de Boschkampsbrug worden voor ons gedraaid. Bij de Haveltersluis moeten wij wachten op een tegenligger die afschut. Wij gaan met deze sluis ook weer 2 meter omhoog. Onze begeleider draait de Havelterbrug nog voor ons en gaat dan met lunchpauze. Wij varen door tot aan de Uffeltersluis waar wij met moeite de boot vastleggen aan twee bolders die ongeveer 25 meter uit elkaar staan. Hier gebruiken wij de lunch. Om 13.00 uur worden wij geholpen bij de Uffeltersluis. Opnieuw stijgen wij 2 meter. Vanaf Uffelte hebben wij een nieuwe begeleider. Hij draait de twee bruggen in Uffelte. De Wittelterbrug, De Olden Dieverbrug en de Dieversluis. Na de sluis hebben wij de mogelijkheid om aan te meren. Eerst vullen wij de watertank nog af in de regen en daarna meren wij voor de viswinkel aan de kade. Een lange vaardag achter de rug. Om 15.11 uur aangekomen in Dieverbrug. De hele dag buien en zon gehad.

Afbeelding Drenthse Hoofdvaart
Drenthse Hoofdvaart

Bij de sluis is er een visrestaurant en voor de komende brug is er een chinees restaurant.  ’s Avonds komt er familie uit Wapse op bezoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *