Zaterdag 26 juli 2014
Het is afgaand tij wanneer wij om negen uur vertrekken uit de haven van Yerseke. De mevrouw van de Rijnlandvlet, schreeuwt ons nog een goede reis toe op het laatste moment. Het is niet zo druk op de Oosterschelde. Vlak voor de invaart naar Goes wordt een zeilwedstrijd gehouden met een apart soort zeilboten. De Zandkreeksluis is net gesloten als wij komen aanvaren. Een kwartiertje wachten. Als de sluismeester dat zegt is het meestal een drie kwartier. De Super van Craft; Orion III ligt aan de wachtsteiger. Een zelfde type boot als wij hebben maar dan met vast stuurhuis. Samen met nog een aantal zeilboten schutten wij naar het Veerse Meer. Een populair watersportgebied. Het is hier weer een stukje drukker. De sluis die het kanaal door Walcheren afsluit ging opnieuw even open voor ons zodat wij met dezelfde schutting mee konden als de Orion die wat harder voer als wij.

De sluis bij Veere in het Kanaal door Walcheren.
De sluis bij Veere in het Kanaal door Walcheren.

Na de sluis is het nog 7 kilometer varen naar Middelburg. De brug naar de haven draait op een kwartier over het uur. De havenmeester wijkt ervan af en wij kunnen het volle haventje invaren rond 13.00 uur. Een stukje gracht met links boxen en rechts een langsteiger. We hebben de keuze; dubbel gaan liggen of aan het einde tegen de kademuur aanmeren. We kiezen voor het laatste. Geen stroom en water en improviseren met Tess maar ook geen buren die over ons schip moeten klimmen. We lopen naar het havenkantoor om af te rekenen. Onderweg maken we even kennis met de mensen van de Orion. Een echtpaar uit Capelle a/d IJssel die al 40 jaar varen en veel ervaring hebben. Om Tess uit te laten moeten we helemaal naar het jaagpad lopen langs het kanaal. Bij de haven en in de binnenstad zijn er alleen wat boomspiegels. We lopen de stad in. Het is gezellig druk. In het centrum staat ‘De lange Jan’. Om de beurt gaan wij er binnen.

Buitenhaven Middelburg
Buitenhaven Middelburg

Het is van oorsprong een abdij. De toren kun je apart bezoeken. Voor € 1,50 mag je de 212 treden beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad. Het trekt ons niet zo met een temperatuur van rond de dertig graden. De kerkzalen zijn echter wel de moeite waard. In de Koorkerk staat een orgelkast uit 1479. In de ‘Nieuwe Kerk’ staat een prachtig gerestaureerd orgel met geschilderde luiken. Bij de abdij is er ook een rondgang met een kruidentuin in het midden. In de overige ruimten van het complex bevinden zich kantoren en een museum. Op de vlasmarkt wordt er een mosselfeest georganiseerd. De terrasjes puilen uit. Het is overal gezellig druk. De binnenstad ziet er prachtig uit. Jammer dat er maar zo weinig passanten plekken zijn in de haven. Deze zou echt veel groter kunnen, misschien wel moéten, zijn. ’s Avond kookt Adri Babi Pangang met rijst. We gaan vroeg naar bed.

De Binnenhaven in het historische centrum van Middelburg
De Binnenhaven in het historische centrum van Middelburg

Zondag 27 juli 2014
De kerk begint om 10.00 uur. Het is alweer stralend weer. Ik loop naar het centrum en loop wat mensen achterna de koorkerk in. Ik krijg een liturgie in mijn handen gedrukt. Ik vind het een vreemde dienst. Het draait allemaal om de mens en ik hoor weinig uit de bijbel en over God. Later lees ik op het internet dat het de kerk is van ds. Klaas Hendrikse, predikant en atheïst. Bewijst maar weer dat je niet zomaar achter iedereen aan kunt lopen. Ook niet een kerk in. In de zaal van de ‘Nieuwe kerk’ was er waarschijnlijk een dienst die meer bij mij paste. Het is vandaag de hele dag erg warm. ’s Middags maak ik nog een wandeling rond de stad over de wallen en langs de monumenten. Verder rusten wij uit en lezen wat.

De Oosterkerk is een prachtige monumentale koepelkerk.
De Oosterkerk is een prachtige monumentale koepelkerk.
De stellingmolen "De Hoop" op de stadswal van Middelburg.
De stellingmolen “De Hoop” op de stadswal van Middelburg.
Achter een poort bevindt zich een steeg die een mooie kijk geeft op "De Lange Jan"
Achter een poort bevindt zich een steeg die een mooie kijk geeft op “De Lange Jan”

Maandag 28 juli 2014
De dag begint met onweer en regen. In mijn regenpak laat ik Tess uit. Een mooie dag om binnen te blijven en het blog bij te werken. We zien af van onze terugreis vanwege het onweer. Dan kun je je beter niet op het open water begeven. ’s Middags wordt het droog en doen we nog wat boodschappen. We reserveren een plekje in de jachthaven van Oude-Tonge en regelen een huurauto voor woensdag.

Met een speld bedient Adri zich van een portie krukels.
Met een speld bedient Adri zich van een portie krukels.

3 antwoorden op “Middelburg”

 1. Ha luitjes,
  ‘We varen weer’ lezen we, dank zij jullie e-mail. Leuk!
  En we blijven jullie volgen, met al die leuke en interessante verhalen. Jullie maken wel wat mee, zeg!
  Zelfs een dominee, die niet gelooft…ja, waarin dan wél, eigenlijk?
  Zeeland is ons wel enigszins bekend van onze eigen vakanties, zo’n 30 jaar geleden. Door jullie beleven we er weer een stukje van. Goeie vaart…en eet je niet de kik in de mosselen, want je kan er knap ziek van worden, weet ik. Tot schrijfs! De Gouderakkers.

 2. Het ziet er weer gezellig uit zeg we kijken uit naar het vervolg

  Groetjes uit een zonnig Damwoude en een goede zondag
  Ps. niet zo maar de mensen na lopen haha

  Gr

  Anneke en Karel

 3. Hallo, lieve waterluitjes, daar zijn wij ook weer eens. En wat een prachtige platen van Middelburg! Ze kwamen me erg bekend voor! Want diezelfde tijd of in die buurt daarvan, zwierven ook wij door Middelburg. Te voet en te fiets. Op zoek naar een gezellig terras met koel Zeeuws bier. En dat het heerlijk is, kun je zelf het beste ervaren! Echt te gek! Wij waren met de tent gelegerd te Gapinge, een gehucht op een steenworp afstand van Middelburg. Misschien hebben we achter elkaar gelopen! Inmiddels zijn we weer een halve dag thuis en genieten op ons terras met de voorbijgaande schepen en jachten. Nou, dat was de eerste reactie. Veel plezier en tot de volgende keer! Cees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *