Maandag 21 juli 2014
Adri haalt nog wat boodschappen en ik maak schoon schip. De watertank wordt gevuld en rond elf uur vertrekken wij uit de haven. De sluismeester is vlug met de bruggen en de sluis te openen. Zodra wij in de sluis liggen schutten wij naar boven en een stukje naar beneden, weer twintig centimeter omhoog en weer twee decimeter naar beneden en weer een kwart meter omhoog en nog wat naar beneden en weer wat omhoog en dan gaan de sluis deuren open. Wij kregen er een beetje het op en neer van. Waarom dat was, geen idee. De Nieuwe Maas is weer onrustig, veel golfslag en verkeer op het water. Wij varen stuurboordwal, richting Hoek van Holland. Al snel varen wij bakboord de ‘Nieuwe Maas’ over de ‘Oude Maas’ op. Achter de beroeps gaan wij de Botlekbrug onderdoor.

Botlekbrug over de Oude Maas
Botlekbrug over de Oude Maas

Bij de afslag naar het Hartelkanaal en het kanaal naar het Brielse Meer is het nog even spannend. Beroeps uit beide richtingen. Wij kruisen er tussendoor en vervolgen onze weg op de ‘Oude Maas’ onder de Spijkernissebrug door. Bij Klmr. 995 gaan wij het rustige saaie Spui op. Bij Oud-Beijerland is er een drijvende buitensteiger bij gekomen. We varen voorbij. Na 16 kilometer komen wij op het Haringvliet. Daar moeten wij de betonning goed volgen i.v.m. ondiepten. Aan de overkant varen wij het kanaal naar de Haven van Middelharnis op. Vlak bij het dorp is er nog een plekje vrij. Wij meren meteen aan. Het is een stuk drukker dan de vorige keer dat wij hier waren. We merken goed dat het hoogseizoen is deze reis. Met Tess erbij lopen wij door Middelharnis en Sommelsdijk. Vanavond komen John en Jolanda een bakkie doen op de boot. Het gaat harder waaien en ’s avond hebben wij wat regen.

De Ned.Herv.Kerk van Middelharnis.
De Ned.Herv.Kerk van Middelharnis.

Dinsdag 22 juli 2014
We slapen een beetje uit. Om half elf vertrekken wij uit Middelharnis met stralend weer. We gaan naar Ooltgensplaat een klein dorpje aan het Volkerak ook op Goeree. De wind en regen van gisteren heeft de boot vies gemaakt.

Het sluisje van Middelharnis vanaf het kanaal naar de Haringvliet.
Het sluisje van Middelharnis vanaf het kanaal naar de Haringvliet.

Op de Haringvliet ga is met de putsemmer en een doek de gangboorden en het salondak te lijf. Intussen varen wij langs het eiland Tiengemeten en de plaatsen Stad aan het Haringvliet en Den Bommel. Door de zon en de wind is alles zo droog en het ziet er al snel fris en proper uit. Als wij de Haringvlietbrug onderdoor zijn zien wij de lange wachtrij voor de sluis al liggen. De Volkeraksluis heeft een aparte jachtensluis. Ruim twintig boten liggen te wachten voor het schutten. Wij maken vast aan de wachtsteiger. Zodra de komende sluis leeg is wordt er ingevaren. De sluismeester geeft aanwijzingen. We kunnen met drie à vier boten naast elkaar liggen en goed aangesloten kunnen alle wachtende boten in één keer mee. Het verval is maar een paar centimeter. Op de Volkerak moeten wij al snel naar stuurboord voor de smalle ingang naar WV Ooltgensplaat. De havenmeester had ons gezegd aan de loswal te meren i.v.m. het vrijhouden van de zwemtrap voor de plaatselijke jeugd. In eerste instantie waren wij om 14.00 uur bij de parkeerplaats gaan leggen. Wij waren in de hitte Ooltgensplaat gaan verkennen. Een aardig  dorpje met een dijk, een Voorstraat, een mooi raadhuis vlak bij de haven en een lief klein wit kerkje aan het einde van de Voorstraat. Iets buiten het dorp is het Fort Prins Frederik verandert in een park met recreatiewoningen. Tot aan de Eerste Wereldoorlog heeft dit fort dienst gedaan. Samen met het fort in Willemstad moest het de handelsroute van Rotterdam naar Antwerpen verdedigen.

De Bahama's aan de loswal in Ooltgensplaat.
De Bahama’s aan de loswal in Ooltgensplaat.

Om 16.00 uur komt de havenmeester naar ons toe met het verzoek of wij de boot willen verleggen. We liggen vlak bij een tweede zwemtrap en hij wil de plaatselijke jeugd te vriend houden die er deze warme dag veelvuldig gebruik van maken. Heel rustig varen wij de haven verder in en leggen de boot nu vlak voor het monumentale raadhuis neer. We genieten van het uitzicht en de rust.

Het monumentale raadhuis aan de haven van Ooltgensplaat.
Het monumentale raadhuis aan de haven van Ooltgensplaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *