Het kerkgebouw van de Hervormde kerk uit 1934 in Middenmeer

Donderdag 4 juli

Middenmeer

Om wat meer van het voor ons onbekende plaatsje Middenmeer te zien gaan we een rondwandeling maken. Bij de brug over de vaart naast de snackbar van Jan Patat staat een groot bord langs de weg met een drietal wandelingen in de omgeving. We kiezen voor de wandeling van 3,8 kilometer rond het dorp. We lezen op het bord een stukje geschiedenis van het plaatsje. Middenmeer is na Slootdorp het tweede dorp in de Wieringermeer polder dat na de droogmaking is gebouwd. De eerste bewoners trokken in 1932 in hun woning. De woningen in dit nieuwe dorp lagen langs een doorgaande weg en een langgerekt dorpsplein of brink, hier de Brugstraat geheten. Dit was volgens het dorpenplan van de Delftse planoloog en architect Granpré Molière. Op 17 april 1945 hebben de Duitsers de Wieringermeer weer onder water gezet. Op 11 december dat jaar was de polder weer droog maar moest het dorp weer opnieuw worden opgebouwd. De winkels en kerken staan centraal in het dorp langs de Brugstraat. De scholen, sportvelden, plantsoenen bevinden zich meer aan de rand. Rondom het dorp moesten de wegen omzoomd worden met groenstroken en bomen. De boerderijen moesten in verschillende traditionele type gebouwd worden. Het dorp hoort nu bij de gemeente Hollands Kroon en heeft ongeveer 3200 inwoners. Tijdens onze rondwandeling hebben we nog uitgekeken naar het monument van de Moedermavo. We hebben er zelfs iemand naar gevraagd maar die wist niet wat wij bedoelden. Terug op de boot heb ik de locatie opgezocht en ’s middags ben ik er nog even heen gelopen. Het stond natuurlijk gewoon op de Brugstraat centraal in het dorp. We waren er in een wijde kring om heen gelopen.

De ligplaatsen langs het kanaal in Middenmeer
De ligplaatsen langs het kanaal in Middenmeer
Jachthaven Middenmeer met het havenkantoor
Jachthaven Middenmeer met het havenkantoor
De Ontmoetingskerk in Middenmeer
De Ontmoetingskerk in Middenmeer
Moedermavo

In Middenmeer begon de eerste Moedermavo van Nederland. Het was een vorm van ‘tweedekansonderwijs’. Het doel was volwassenen boven de 18 jaar de mogelijkheid te geven alsnog een schooldiploma te behalen. Ten opzichte van de al bestaande avondscholen was het verschil dat de lessen overdag werden gegeven, zodat deze vorm van voortgezet onderwijs voor een veel grotere doelgroep toegankelijk werd
Het eerste initiatief werd genomen in 1975 door de directeur van de Ariënsmavo in Middenmeer, de heer Ton Remmers. De school bood de mogelijkheid om deelcertificaten of het mavodiploma te behalen. De lesuren voor de moedermavo werden voor de moeders gunstig aangepast aan die van de schoolgaande jeugd. Zo begon de les een kwartier later dan bij de basisscholen en eindigde die een kwartier eerder. Aan veel moedermavo’s waren ook crèches en/of peuterspeelzalen verbonden. Hierdoor werd het voor moeders mogelijk zorg en opleiding te combineren. Al snel was de term ‘moedermavo’ geboren.

Het monument voor de eerste Moedermavo van Nederland In Middenmeer
Het monument voor de eerste Moedermavo van Nederland In Middenmeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *